Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Slika PU_I/vijesti/2017/akcija invalidi1 - kopija.JPG

Foto: PU istarska

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, obilježava se od 1993. godine kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Promicanje razumijevanja problematike invaliditeta i mobilizacije, podrške koja omogućuje dostojanstvo, ostvarenje prava i dobrobiti osobama s invaliditetom provedbom kroz nacionalne, regionalne i globalne napore, kao i podizanje svijesti o veličini i posljedicama invaliditeta za osobu i društvo u cjelini, neke su od aktivnosti kojima se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

U tom smislu Ministarstvo unutarnjih poslova ostvaruje suradnju s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na nacionalnoj te sa savezima i udrugama osoba s invaliditetom na razini policijskih uprava provođenjem preventivnih akcija.

Na području Policijske uprave istarske, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom,  policija provodi pojačane mjere u prometu:

  • 1. prosinca -  Postaja prometne policije Pula-Pola je u suradnji s Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom – podružnica Grada Pule, u od 9-12 sati provela preventivno-represivnu prometnu akciju „Nadzor znaka pristupačnosti i mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom“.  Provedba prometne akcije bila je usmjerena na nadzor parkirališta za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i kontrola znaka pristupačnosti u Puli  i to na području centra grada Pule (Nazorova, Narodni trg, Smareglieva, Anticova, Danteov trg) te na parkiralištima trgovačkih centara, a tom je prigodom utvrđeno 12 prekršaja, dok su specijalnim vozilom „pauk“ premještena tri vozila.
  • 3. prosinca – Policijska postaja Pazin i Policijska postaja Buzet  provele su preventivne aktivnosti u suradnji s Gradskim odjelom za gospodarenje prostorom Grada Buzeta i samostalno u vidu nadzora nepropisno parkiranih vozila na mjestima namijenjenim za parkiranje osoba s invaliditetom.
  • 4. prosinca – Policijski službenici Policijske postaje Labin će u suradnji sa predstavnikom Udruge osoba sa invaliditetom Grada Labina i prometnim redarom Grada Labina izvršiti obilazak obilježenih parkirališnih mjesta za invalide, kao i policijski službenici Policijske postaje Umag-Umago, koji će obići centralne gradske ulice s ciljem uočavanja nedostataka i prekršaja na mjestima obilježenih za parkiranje invalida.

Policijska postaja Poreč-Parenzo će, u suradnji s članovima Udruge društva invalida Poreč te Centrom za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč-Parenzo, danas u 16 sati, u prostoru ustanove Zdravi grad Poreč, održati zajedničku tribinu na temu pomoći i pridonošenju senzibiliziranju građana na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom.  

Policija poziva i  ostale sudionike u prometu da se dosljedno pridržavaju prometnih pravila i propisa te na taj način doprinesu ostvarivanju cilja obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.



Stranica