Međunarodni dan zaštite djece žrtava nasilja

Slika PU_I/vijesti/2014/međunarodni dan.JPG

Foto: PU istarska

Kako bi se podsjetilo javnost da mnoga djeca pate od različitih oblika zlostavljanja te kako bi se naglasila važnost zaštite djece, 4. lipnja se širom svijeta obilježava Međunarodni dan zaštite djece žrtava nasilja.

Tim je povodom  danas u zgradi Policijske uprave istarske održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali policijska službenica Odjela maloljetničke delinkvencije Policijske uprave istarske Vedrana Milovan, zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Puli Anita Fridrih, psihologinja Centra za socijalnu skrb Pula Kristina Pauro i doc.dr.sc. Mirjana Radetić-Paić, v.d. pročelnice Odjela za odgojno obrazovne djelatnosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Na području Policijske uprave istarske, u 2009. godini zabilježeno je 136 kaznenih djela zanemarivanja i zlostavljanja djeteta, odnosno povrede djetetovih prava. U 2010. godini ta brojka bila je nešto manja te je prijavljeno 87 kaznenih djela, dok je 2011. godine broj kaznenih djela porastao na 132. Posljednje dvije godine broj kaznenih djela stagnira pa je tako 2012. godine evidentirano 75 kaznenih djela, a 2013. godine 88 kaznenih djela povrede djetetovih prava. Riječ je o otkrivenim kaznenim djelima, međutim i u ovom području postoji tamna brojka te su mnoga djeca i dalje svakodnevno izložena zanemarivanju i zlostavljanju unutar obitelji, a da se ti slučajevi ne otkrivaju i ne procesuiraju.

Upravo stoga, kako bi se pravovremeno zaštitilo djecu, Odjel maloljetničke delinkvencije je u suradnji s Općinskom državnim odvjetništvom za mladež u Puli i Centrom za socijalnu skrb Pula osmislio edukaciju za studente predškolskog odgoja i učitelje razredne nastave Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. ''Kroz stručna predavanja, studenti će se upoznati s modalitetima i pojavnim oblicima nasilja nad djecom, načinu postupanja u slučaju saznanja o zlostavljanju djece i obvezi prijavljivanja takvih događaja'' naglasila je policijska službenica Vedrana Milovan i istaknula da će se upravo te osobe jednog dana naći u situaciji da prepoznaju znakove koji ukazuju na zlostavljanje.

Budući se u postupcima kaznenih djela, počinjenih na štetu djece, provodi poseban kazneni postupak, zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Puli Anita Fridrih naglasila je kako će se budući odgajatelji i učitelji educirati i o posebnostima postupanja državnog odvjetništva za mladež. Naime, radi se o žurnim postupcima, koji su tajni te odavanje bilo kakvih podataka iz postupka predstavlja počinjenje kaznenog djela. ''Suradnja s policijom i centrima za socijalnu skrb je od osobitog značaja za uspješnost provođenja kaznenog postupka, a naš zajednički cilj je prije svega zaštita žrtve, u ovom slučaju zaštita djeteta'' napomenula je Anita Fridrih.

Kako je naglasila psihologinja Kristina Pauro, uloga djelatnika centra za socijalnu skrb je da poduzmu hitne mjere zaštite prava i dobrobiti djece, provjere stanje u obitelji i prikupe sve potrebne podatke kako bi procijenili stupanj ugroženosti djeteta i procijenili na koji način mogu pomoći djetetu i njegovoj obitelji. ''Stoga ćemo tijekom predavanja studente upoznati s nadležnosti centara za socijalnu skrb i njihovoj ulozi koju imaju u zaštiti djece, a svakako je bitno istaknuti da smo svaku sumnju u zlostavljanje dužni odmah prijaviti policiji'' kazala je psihologinja Centra za socijalnu skrb Pula.

''Budući se studenti predškolskog odgoja i učitelji razredne nastave Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u sklopu socijalno pedagoških kolegija, obrazuju i o pojavnim oblicima nasilja,  Sveučilište se rado odazvalo pozivu policije, a sve kako bi se naši studenti dodatno educirali i senzibilizirali za problem nasilja nad djecom'' istaknula je doc.dr.sc. Mirjana Radetić-Paić, v.d. pročelnice Odjela za odgojno obrazovne djelatnosti.

Nakon konferencije za medije, započela su prva predavanja za studente, a suradnja s pulskim sveučilištem nastavit će se i u slijedećoj akademskoj godini, obzirom je ovakav vid suradnje prepoznat kao učinkovit način stjecanja praktičnih znanja iz područja kaznenopravne zaštite djece i mladih.

Osim Odjela maloljetničke delinkvencije, u obilježavanje Međunarodnog dana zaštite djece žrtava nasilja uključili su se i Odjel prevencije, Policijska postaja Poreč-Parenzo i Policijska postaja Pula-Pola. Policijski službenici Odjela prevencije i porečke policije su danas, zajedno s predstavnicima Sigurne kuće Istra i Centra za građanske inicijative Poreč, na Trgu slobode u Poreču, postavili prigodni info punkt. Brojnim zainteresiranim građanima podijelili su letke, koji imaju za cilj senzibilizirati građane na problematiku nasilja nad djecom te su ih pozvali da zaštite djecu i prijave svaki oblik njihovog zlostavljanja.

Na području Pule, kontakt policajci pulske policije posjetili su dječje vrtiće te su odgajateljima podijelili brošure, koje su u sklopu kampanje ''Jedno od pet'' izradili Obiteljski centar Istarske županije i Policijska uprava istarska, uz financijsku potporu Grada Pule. Brošurom se promovira kampanja Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom te se njome upućuje roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike kako prepoznati znakove nasilja te kako poučiti djecu Pravilu donjeg rublja, koje glasi: nitko drugi ne bi smio dodirivati dijete po dijelovima tijela koji su obično pokriveni donjim rubljem, niti ono smije dirati druge u tim područjima. Dakle, djecu treba poučiti da njihovo tijelo pripada njima te da ih nitko ne smije dodirivati bez njihovog dopuštenja. Budući djeca uvijek ne razlikuju primjereno i neprimjereno dodirivanje, Pravilo donjeg rublja pomaže im odrediti lako pamtljivu granicu – donje rublje. Kao što je poznato, tajnovitost je glavna taktika seksualnih zlostavljača. Zato je važno podučiti djecu razlici između dobrih i loših tajni, odnosno naučiti ih da svaka tajna zbog koje osjećaju tjeskobu, neugodu ili zbog koje su tužni, nije dobra tajna te da nju trebaju ispričati odrasloj osobi kojoj vjeruju.



Stranica