Mirna novogodišnja noć u Istri

Slika /2019/mir i dobro copy.jpg

U Istri nije zabilježeno niti jedno kazneno djelo, veća narušavanja javnog reda i mira ni teža stradavanja u prometu, a iako su građani staru godinu ispratili s vatrometima, nitko nije ozlijeđen prilikom korištenja pirotehnike

Foto: Ilustracija

Novogodišnja noć u Istri protekla je mirno. Policijski službenici poduzimali su mjere u cilju sprječavanja protupravnih ponašanja pa tako nije zabilježeno niti jedno kazneno djelo, veća narušavanja javnog reda i mira ni teža stradavanja u prometu. Iako su građani staru godinu ispratili s vatrometima, nitko nije ozlijeđen prilikom korištenja pirotehnike.

Na području Pule zabilježena su dva manja narušavanja javnog reda i mira, u kojima nije nitko ozlijeđen. Jedno narušavanje javnog reda dogodilo se u ugostiteljskom objektu u Rizzijevoj ulici oko 1.55, kada su se potukli 33-godišnjak i 27-godišnjakinja, a muškarac je udario i 42-godišnju ženu koja ih je pokušala razdvojiti. Drugi događaj dogodilo se deset minuta kasnije u Usponu Svetog Stjepana, gdje su  jedan maloljetnik, 20-godišnjak i 22-godišnjak vikom narušavali javni red i mir, a tijekom policijskog postupanja, na policijske službenike počeo je vikati i 18-godišnjak. Protiv sudionika oba događaja policija će podnijeti optužne prijedloge nadležnom sudu radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Što se tiče stanja sigurnosti u cestovnom prometu, tijekom novogodišnje noći zabilježeno je pet prometnih nesreća, dvije nesreće s lakše ozlijeđenim osobama i tri nesreće s materijalnom štetom. Unatoč upozorenjima policije, tri nesreće dogodile su se jer su vozači sjeli za volan pod utjecajem alkohola i upravljali neprilagođenom brzinom. Prometne nesreće dogodile su se na području Poreča, Umaga, Pule i Labina, a policija će protiv vozača koji su ih skrivili pokrenuti prekršajni postupak.

Oko 21 sat u mjestu Valentići na području općine Kaštelir-Labinci 43-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 2.23 promila upravljao automobilom Peugeot, pulske registracijske oznake te je zbog neprilagođene brzine u zavoju izgubio nadzor nad vozilom i udario u parkirani automobil Renault, riječke registracijske oznake. Renault je od siline udarca udario u zid kuće i u parkirani automobil Ford, riječke registracijske oznake. U nesreći je nastala samo materijalna šteta.

Na umaškom području dogodile su se dvije prometne nesreće. Prva oko 23.25 sati u naselju Križine, gdje je 28-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine upravljao automobilom Alfa, pulske registracijske oznake, pod utjecajem alkohola od 1.06 promila. Zbog neprilagođene brzine kretanja, vozač je izgubio nadzor nad automobilom i udario u prometne znakove i autobusno ugibalište, nakon čega se vozilo prevrnulo na krov te je vozač lakše ozlijeđen. Druga nesreća dogodila se jutros oko 6 sati u mjestu Fratrice, kada je 44-godišnjak upravljao automobilom VW Sharan, pulske registracijske oznake, pod utjecajem alkohola od 1.37 promila te je zbog neprilagođene brzine kretanja sletio s ceste i udario  stabala i oznaku naziva naselja. U nesreći je nastala samo materijalna šteta.

Još jedna prometna nesreća s materijalnom štetom dogodila se na Cesti Prekomorskih brigada u Puli oko 3.45 sati, gdje je nepoznati vozač na raskrižju s Ulicom Marsovog polja zbog neprilagođene brzine udario u privremenu montažnu ogradu, a potom je napustio mjesto nesreće.

Na području Labina dogodlila se prometna nesreća s lakše ozlijeđenom osobom. Nesreća se dogodila oko 00.50 sati, kada je 36-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine upravljao automobilom Renault, pulske registracijske oznake, iz smjera Labina prema Koromačnom te je zbog neprilagođene brzine kretanja, izgubio nadzor nad automobilom i sletio s ceste. Vozač je prevezen u pulsku bolnicu, a zasad nije utvrđeno je li bio pod utjecajem alkohola ili ne.

Budući da su građani poslušali savjete policije vezano za rukovanje pirotehnikom i time podržali tradicionalnu preventivnu akciju ''Mir i dobro'', kojoj je cilj spriječiti teže posljedice koje mogu nastati zbog  neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima i zlouporabom vatrenog oružja, na području Istre nije bilo ozljeđivanja prilikom uporabe pirotehnike niti oštećenja imovine.

Policijska uprava istarska zahvaljuje onima koji su pridonijeli da novogodišnja noć protekne u povoljnom ozračju te svim građanima i turistima koji borave na našem području želi sretnu, sigurnu i zdravu 2022. godinu!
 
 
 

Stranica