Mladi i nasilje putem interneta

Slika PU_I/vijesti/2013/nasilje putem interneta.PNG

Foto: PU istarska

U sklopu preventivnih aktivnosti koje provode policijski službenici PU istarske, 28. veljače 2013. godine u Srednjoj medicinskoj školi u Puli, održano je predavanje na temu vršnjačkog nasilja i cyberbullyinga (nasilja putem interneta), namijenjeno učenicima  prvih i drugih razreda.

U prvom dijelu predavanja, policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju Maja Aćimov osvrnula se na sveprisutni problem vršnjačkog nasilja, koje se manifestira kroz ono najprepoznatljivije – fizičko nasilje, pa sve do raznih oblika verbalnog, emocionalnog i socijalnog nasilja, koje najčešće ostavlja trajnije posljedice. Upravno Internet, odnosno razne društvene mreže koje su popularne među mladima, često postaju sredstvo emocionalnog i socijalnog zlostavljanja.  Putem  društvenih mreža lako i brzo se mogu širiti uvrjedljive poruke, neželjene fotografije, a nerijetko se osnivaju i grupe, kojima je cilj nečije omalovažavanje i vrijeđanje.

Naglašeno je kako je cyberbullying  oblik nasilja putem kojeg se nekoga zlostavlja 24 sata, a pod ovim oblikom nasilja se podrazumijeva svakaporuka zbog koje se osoba osjeća neugodno. Može biti tekstualna, video poruka ili fotografija, kojoj je cilj uvrijediti, zaprijetiti, nanijeti bilo kakvu štetu.

U drugom dijelu predavanja učenicima se obratio Mirko Grdinić, policijski službenik posebno educiran za poslove kompjuterskog kriminaliteta, koji je učenicima pojasnio načine samozaštite na internetu i društvenim mrežama. Upoznao je učenike s najčešćim „zamkama“ facebooka, mogućnostima preuzimanja profila od strane druge zlonamjerne osob, te načinima besplatne zaštite facebook profila.

Predavanje je zaključeno porukom da su pravila ponašanja na internetu slična pravilima ponašanja u stvarnom životu te da ismijavanje, vrijeđanje ili maltretiranje drugih na internetu nije dopušteno.



Stranica