Načelnik PU istarske: Istra je sigurno mjesto za život i odmor

  • Slika /2023/dan policije2.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Istarska policija danas se prisjetila poginulih policijskih službenika te je nizom aktivnosti obilježila Dan policije

Foto: PU istarska

Polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Puli te u parku Franje Josipa kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu započelo je danas obilježavanje Dana policije u Policijskoj upravi istarskoj.

Uz obitelji poginulih, počast svim hrabrim policijskim službenicima koji su dali svoj život u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske i počast policijskim službenicima koji su stradali prilikom obavljanja svojih policijskih zadaća odali su načelnik policijske uprave Alen Klabot sa suradnicima, ispred Istarske županije zamjenik župana Tulio Demetelika i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, ispred Grada Pule zamjenici gradonačelnika Ivona Močenić i Bruno Cergnul te predstavnici hrvatske vojske i udruga iz Domovinskog rata.

Uslijedilo je misno slavlje, koje su u crkvi Sv. Pavla predvodili župnik Milan Mužina i policijski kapelan Ilija Jakovljević, a potom je u Uslužnoj jedinici MUP-a u Valbandonu održana svečana akademija za aktivne i umirovljene djelatnike policijske uprave. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici regionalne i lokalne samouprave te predstavnici institucija i udruga, s kojima Policijska uprava istarska već godinama uspješno surađuje na održavanju povoljnog stanja sigurnosti. Nakon odavanja počasti hrvatskim policajcima i braniteljima, prisutnima se obratio načelnik  policijske uprave Alen Klabot koji je istaknuo izazove koje je policija imala ulaskom u Schengen i za vrijeme turističke sezone. ''Drago mi je što smo još jednom pokazali domaćim i stranim gostima da je Istra sigurno mjesto za odmor. Turistički pokazatelji govore kako smo i ove godine postigli rekordne rezultate i da je našu županiju posjetilo preko četiri milijuna gostiju. Velika je to brojka koja je pred policiju postavila brojne sigurnosne izazove, no uspješno smo se ulovili u koštac sa svim zadaćama tako da smo našim gostima omogućili mirno ljetovanje'', rekao je Klabot i napomenuo kako je miran san omogućen i žiteljima Istre tijekom cijele godine.

''Pred nama su brojni izazovi, no uvjeren sam da imamo dovoljno snage, volje i  znanja da im se možemo uspješno suprotstaviti. Pozivam vas da njegujemo zajedništvo i pomaganje jer podrška i potpora kolega su ključ uspjeha. Ovaj naš policijski poziv stresan je, težak i odgovoran, ali je to poziv koji volimo i koji živimo. Živimo našu plavu boju, živimo pomaganje, živimo sigurnost'', istaknuo je načelnik policijske uprave i poručio svojim djelatnicima da budu hrabri, pošteni i pravedni te da ne zaborave da imaju odgovornost prema građanima kojima služe.



Istarskim policajcima na njihovom doprinosu sigurnosti zahvalio je i zamjenik župana Tulio Demetlika. Inače, tradicionalni prijem za policijske službenike održao je dan ranije istarski župan Boris Miletić. ''Špica turističke sezone je pomalo iza nas i možemo ustvrditi kako ste i ove godine obavili izuzetan posao. Istarska županija je šampion turizma u Hrvatskoj i samo istarski turizam čini oko 7 % BDP-a Republike Hrvatske, ali bez faktora sigurnosti iza kojega se krije vaš kvalitetan i uspješan rad, ne bi ni bilo tolike uspješnosti u turizmu“, poručio je župan Miletić i čestitao Dan policije svim policajkama i policajcima.

Svečanu akademiju uljepšala je svojim glazbenim nastupom Zoe Šestan, 12 godišnja međunarodno nagrađivana pjevačica iz Pule, koja je oduševila prisutne svojim snažnim glasom, a u okviru programa načelnik policijske uprave uručio je i zahvalnice suradnicima za dugogodišnju uspješnu suradnju, doprinos stanju sigurnosti i potporu radu Policijske uprave istarske.

Djelatnici istarske policije pokazali su danas i da imaju veliko srce te da se rado odazivaju humanim akcijama pa su tako prikupljene 43 doze krvi u akciji dobrovoljnog darivanja krvi koja je organizirana u prostorijama policijske uprave.

Obilježavanje Dana policije nastavit će se i narednih dana pa će se tako sutra od 10 do 12 sati održati Dan otvorenih vrata na Narodnom trgu i na Riječkom gatu. Građani će moći razgledati opremu koju u svom radu koriste policijski službenici te saznati nešto više o policijskom pozivu.

U petak će djelatnici policije položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih poginulih kolega, a u subotu će se u Valbandonu održati humanitarna utrka građana i policije 3. Memorijal Ivana Todorića.
 

Pisane vijesti