Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika PU_I/vijesti/2016/nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama .jpg

Foto: PU istarska  

U Puli je danas, u organizaciji Sigurne kuće Istre i Udruge žena, uz sudjelovanje djelatnika PU istarske, sada već tradicionalnim mimohodom i puštanjem u zrak tamnih balona, obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Hrvatski Sabor je 2004. godine, na prijedlog Vlade RH, današnji dan proglasio Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tragični događaj od 22. rujna 1999. godine, kada je Mate Oraškić na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njenu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ozlijedio djelatnicu suda Stanku Cvetković.

Mimohod, kojem je podršku dao i gradonačelnik Pule Boris Miletić,  krenuo je s Foruma, Ulicom Sergijevaca, preko Portarate do Narodnog trga. Tijekom trajanja mimohoda, kojem su se pridružili učenici, studenti i brojni građani, sudionici su nosili transparente s porukama, a  mimohod je završio na simboličan način, puštanjem u zrak crnih balona, koji predstavljaju žene koje su ubijene kao žrtve obiteljskog nasilja u Hrvatskoj.

Paralelno s mimohodom, na tržnici na Narodnom trgu Policijska uprava istarska i Sigurna kuća Istra postavili su info-punkt, na kojem su se građani mogli informirati o problematici nasilja nad ženama. Tijekom prvih šest mjeseci 2016. godine  na području Policijske uprave istarske prijavljeno je 212 osoba radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, a evidentirano je i 139 žrtava kaznenih djela počinjenih na štetu člana obitelji ženskog spola. Uglavnom se radilo o kaznenim djelima prijetnje, nasilja u obitelji i tjelesne ozljede. Riječ je o slučajevima koji su prijavljeni policiji, no kolika je točna brojka ovakvih događaja još uvijek ostaje nepoznanica, obzirom velik broj žena ne prijavljuje nasilje u obitelji, prvenstveno zbog straha od nasilnika. Kako bi se javnost senzibilizirala za problem obiteljskog nasilja, Policijska uprava istarska od 2010. godine provodi nacionalnu kampanju ''Živim život bez nasilja'', u okviru koje su dosad održana brojna predavanja učenicima osnovnih i srednjih škola diljem Istre, debate, različite radionice, okrugli stolovi, predstave i niz drugih preventivnih aktivnosti. Osim sa statističkim podacima, na postavljenom info-punktu, građani su se mogli upoznati i sa zakonskim osnovama za sankcioniranje nasilja, znakovima nasilja nad ženama, mjestima i mogućnostima podnošenja prijave, adresama i telefonskim brojevima nevladinih udruga koje su uključene u borbu protiv nasilja nad ženama te ostalim informacijama važnim za prevenciju nasilja nad ženama.

U sklopu aktivnosti povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Pazina danas organizira edukaciju stručnih suradnika u nastavi i ostalih stručnjaka, na kojoj će kao izlagači sudjelovati i policijske službenice Policijske uprave istarske na temu postupanja po Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Osim toga, policijske službenice sudjelovat će i na okruglom stolu, kojeg sutra također organizira Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Pazina na temu ''Pomoć ženama žrtvama nasilja'', a na kojem će međusobnom razmjenom iskustava te prijenosom kvalitetnih informacija, sudionice i sudionici okruglog stola iznijeti informacije o pojavnosti nasilja, s posebnim naglaskom na teškoće koje se pojavljuju u svakodnevnom radu te sa konkretnim idejama i mogućim rješenjima takvih situacija.



Stranica