Nagrađeni učenici upoznali rad pomorske i prometne policije

Slika PU_I/vijesti/2017/nagrađeni učenici.JPG

Foto: PU istarska

Tijekom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Policijska uprava istarska je u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Pule i Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, Službom za Službi za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja,   organizirala natječaj za najbolji slogan u Mjesecu borbe protiv ovisnosti.

Učenici sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola dobili su zadatak nastaviti rečenicu ''Moj izbor nije biti ovisan zato jer….“. Na natječaj je pristiglo 78 slogana, a žiri u sastavu predstavnika organizatora kao najbolje je izabrao tri slogana:

  •  ''Moj izbor nije biti ovisan zato jer bez DROGE – KOCKE – PIĆA život je bolja priča''(OŠ Veli vrh, David Glavaš, 8c),
  •   ''Moj izbor nije biti ovisan zato jer želim biti bezbrižan, a ne beživotan'' (OŠ G. Martinuzzi, Leon Dukanović, 8a),
  •   ''Moj izbor nije biti ovisan zato jer je život jedan, a on je s drogom bijedan'' (OŠ Monte Zaro, Klaudia Mijačević, 7b).

Navedene slogane, kao natpise na majicama,  nosili su učenici koji su sudjelovali na utrkama Zimske atletske lige diljem Istre, a osim zahvalnica Gradskog društva Crvenog križa Pule i majica iz kampanje Istarske županije ''Bježi/via'', nagrađeni učenici su jučer, 30. siječnja, u društvu svojih mentorica proveli dan s djelatnicima Postaje pomorske policije Pula-Pola i Postaje prometne policije Pula-Pola.

Upoznavanje s radom policije započelo je na Riječkom gatu u Puli, gdje ih je dočekala spremna posada u sastavu Damir Vitasović, Mario Vuksanović i Marko Jakšić, koja ih je upoznala sa  zadaćama pomorske policije i službenim plovilom. Kako sve ne bi ostalo samo na teoriji, kroz plovidbu akvatorijem Brijuna do Fažane učenici su upoznali kako je osnovna zadaća pomorske policije zaštita i spašavanje osoba te nadzor državne granice. 

U Fažani su ih dočekali djelatnici prometne policije, Bojan Milanović i Filip Ramljak, koji su im prije polaska do Pule pokazali način rada službenog vozila ''presretač'' te su im kroz vožnju do Pule simulirali način rada u prometu. Učenici su upozoreni da kada jednog dana budu bili vozači, voze pažljivo, misleći pri tome na sigurnost svih sudionika u prometu.

Učenici i njihove mentorice su prikazanim bili jako zadovoljni, a kroz razgovore s posadom i djelatnicima prometne policije dobili su niz korisnih i zanimljivih informacija o svakodnevnim policijskim zadaćama. Jednoglasno su zaključili kako su policijski poslovi, premda teški, zanimljivi i izazovni, ali prije svega časni i na dobrobit svih građana.



Stranica