Najava akcije ''Kontrola brzine kretanja vozila''

Slika PU_I/brzinamala1.jpg

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, PU istarska u suradnji sa PU primorsko-goranskom provesti će istovremenu prometnu akciju pod nazivom „Kontrola brzine kretanja vozila“, dana 30. listopada 2011. godine (nedjelja), u vremenu od 12,00 do 17,00 sati.

Foto: Ilustracija  

Analizom stanja sigurnosti prometa na cestama na području PU istarske, utvrđeno je da je u devet mjeseci 2011. godine u odnosu na 2010. godinu, došlo do smanjenja ukupnog broja prometnih nesreća za 2% (2348/2407 prometnih nesreća). Isto tako  bilježi se smanjenje broja prometnih nesreća s poginulim osobama za 30% (14/20 prometnih nesreća), povećanje broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 7% (734/686 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama) te smanjenje broja prometnih nesreća s materijalnom štetom za 6% (1600/1701 prometnih nesreća s materijalnom štetom).

Analizom grešaka kod prometnih nesreća utvrđeno je da se 660 nesreća dogodilo zbog nepropisne ili neprilagođene brzine kretanja vozila, što čini udio od 28% u ukupnom broju grešaka vozača.

Što se tiče prometnih nesreća s poginulim osobama, dolazimo do zaključka da je dominantna greška brzina tijekom 2011. godine (kod 12 prometnih nesreća od ukupno 16 evidentiranih prometnih nesreća s poginulim osobama). Slijedom iznijetog 75% čine greške brzina u ukupnom broju grešaka vozača.

Sukladno rečenom dominantan problem sa stanovišta sigurnosti cestovnog prometa i nadalje predstavljaju prometne nesreće i njihove posljedice u kojima je greška vozača „BRZINA“.

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, PU istarska u suradnji sa PU primorsko-goranskom provesti će istovremenu prometnu akciju pod nazivom „Kontrola brzine kretanja vozila“, dana 30. listopada 2011. godine (nedjelja),  u vremenu od 12,00 do 17,00 sati.

Tijekom provedbe akcije pored nadzora brzine kretanja vozila, sankcionirati će se i ostala gruba kršenja prometnih propisa.



Stranica