Najava kontrole alkoholiziranosti vozača i vožnje pod utjecajem droga

Slika /2018/alkotest.jpg

U petak će se provesti pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača i nadzor vozača na opojne droge 

Foto: Ilustracija

Radi smanjenja broja prometnih nesreća, a posebno prometnih nesreća kojima je uzrok alkohol, u petak od 17 do 22 sati, na području PU istarske provesti će se prometna akcija nadzora alkoholiziranosti vozača i nadzora vozača na opojne droge.

Napominjeno da je u 11 mjeseci 2020. godine na području PU istarske evidentirano ukupno 1.116 prometnih nesreća, u kojima je 16 osoba smrtno stradalo, 81 osoba zadobila je teške tjelesene ozljede, a 399 sooba lake tjelesne ozljede. Vozači pod utjecajem alkohola prouzrokovali su 196 prometnih nesreća, od kojih 8 prometnih nesreća s poginulom osobama. 

Pozivamo vozače da se pridržavaju prometnih propisa, posebice vezano za konzumiranje alkohola, kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i stradavanja sudionika u prometu. Naime, već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa,  umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Često vozači misle da su sposobni za vožnju, bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.

 

Stranica