Najava pojačanih aktivnosti ''Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa''

Slika PU_I/pojas - kopčaš.jpg

Poradi smanjenja broja stradalih i ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama, policijski službenici PU istarske će od 10. do 16. ožujka 2014. godine provoditi pojačane aktivnosti nadzora vozača i putnika u smislu „KORIŠTENJA SIGURNOSNOG POJASA“.

Foto: Ilustracija

Koristite sigurnosne pojaseve i autosjedalice!

 
Analizom stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području PU istarske, utvrđeno je kako su prošle godine evidentirana 5 502 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.Tijekom 2013. godine evidentirano je nekorištenje sigurnosnog pojasa u osobnom automobilu kod jednog smrtno stradalog vozača, jednog vozača koji je zadobio teške tjelesne ozljede, deset vozača koji su zadobili lakše tjelesne ozljede i jednog putnika koji je zadobio lakše tjelesne ozljede. Što se tiče teretnih vozila, evidentirano je nekorištenje sigurnosnog pojasa u teretnom automobilu (do 3.500 kg) kod jednog smrtno stradalog vozača i jednog vozača koji je zadobio teške tjelesne ozljede.


Poradi smanjenja broja stradalih i ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama, policijski službenici PU istarske će od 10. do 16. ožujka 2014. godine provoditi pojačane aktivnosti nadzora vozača i putnika u smislu „KORIŠTENJA SIGURNOSNOG POJASA“. Isto tako, u cilju preveniranja nastanka događaja prometnih nesreća u kojima stradavaju djeca - putnici, poduzimat će se adekvatne mjere prema vozačima koji na neprimjeren način prevoze djecu (nekorištenje autosjedalica i nevezivanje sigurnosnim  pojasevima na stražnjem sjedalu).

Ovim putem upozoravamo vozače i putnike na poštivanje prometnih propisa (za nekorištenje sigurnosnog pojasa predviđena je novčana kazna – 500 kn).

Stoga, prije početka svake vožnje pa i one najkraće - obavezno koristite sigurnosni pojas! Njegovim korištenjem, ne samo da ćete izbjeći plaćanje zakonske sankcije, već ćete u slučaju prometne nesreće, izbjeći teže posljedice stradavanja. 

 



Stranica