Najava pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa

Slika /2019/pojas.jpg

Ovog tjedna, od 4. do 10. travnja,  policijski službenici provest će pojačani nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva

Foto: Ilustracija
 
U cilju smanjenja teških posljedica u prometnim nesrećama, na području Policijske uprave istarske u skladu s akcijama ROADPOL, od 4. do 10. travnja 2022. godine provest će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva. Policijski službenici obavljati će nadzor korištenja sigurnosnog pojasa kod vozača i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za vozače i putnike koji nisu vezani sigurnosnim pojasevima propisana je novčana kazna od 1000,00 kuna.
 
Sva svjetska istraživanja ukazuju da korištenja sigurnosnih pojaseva ako su pravilno postavljeni i korišteni smanjuju rizik od ozljeđivanja pri sudaru. Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka teških ozljeda pri sudarima. Zato je Zakonom propisano da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.
 
Sigurnosni pojasevi najvažniji su element pasivne sigurnosti. Oni su zadnja linija obrane kod prometnih nesreća. Jedino pojasevi mogu zadržati tijelo vozača i putnika u vozilu i spriječiti teške posljedice.
 
Pozivamo vozače i putnika da radi vlastite sigurnosti tijekom vožnje koriste sigurnosni pojas.

Stranica