Najava pojačanog nazora korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela

Slika /2022/pojas.jpg

Prometna policija će sutra od 8 do 13 sati u Puli provesti pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa te nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost i smanjilo stradavanje svih sudionika u prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u četvrtak, 2. ožujka od  8 do 13 sati, provesti prometnu akciju ''Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje''.
 
Uz brzinu i alkohol, uporaba mobitela tijekom vožnje i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama. U prva dva mjeseca ove godine djelatnici Postaje Prometne policije Pula – Pola utvrdili su ukupno 220 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa  te 213 prekršaja uporabe mobitela tijekom vožnje, a u prometnim nesrećama smrtno je stradala jedna osoba koja nije koristila sigurnosni pojas. 
 
Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.  Korištenje ugrađenih sigurnosnih pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Dok su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.
 
Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija, najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste mobitele tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu, poput znakova i drugih vozila.
 
Policija poziva vozače da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.
 

Stranica