Najava prometne akcije „Kontrola brzina kretanja vozila“ na području cijele Istre

Slika /2018/brzina2.JPG

Sutra će se na području Policijske uprave istarske provesti prometna akcija „ Kontrola brzine kretanja vozila“

Foto: Ilustracija
 
Najviše prometnih nesreća prouzrokuju vozači koji voze brzinama većim od dopuštenih ili koji ne prilagode brzinu osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta te gustoći prometa.
 
Na području Policijske uprave istarske od 1. siječnja do 31. srpnja 2019. zbog nepropisne ili neprilagođene brzine dogodilo se 127 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba poginula 15 je teško, a 74 lakše ozlijeđeno.
 
U navedenom razdoblju evidentirano je 9091 prekršaj prekoračenja brzine.
 
Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje se primjenjuju od 1. kolovoza 2019. za prekoračenje brzine propisane su visoke kazne. Tako je sada zbog prekoračenja brzine u naseljenom mjestu za više od 50 km/h od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine propisana novčana kazna u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana.
 
U cilju smanjenja prometnih nesreća i njihovih posljedica na području Policijske uprave istarske 13. kolovoza  od 15 do 20 sati provest će se prometna akcija „ Kontrola brzine kretanja vozila“.
 
Za vrijeme akcije pojačano će se nadzirati brzine kretanja vozila na cestama a prema vozačima koji prekorače dopuštene brzine primjenjivat će se sankcije propisane zakonom.

Stranica