Najava prometne akcije kontrole alkoholiziranosti vozača

Slika /2018/alkotest.jpg

U noći sa subote na nedjelju prometna će policija u Puli provesti prometnu akciju kontrole alkoholiziranosti vozača

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u noći sa subote na nedjelju, 6. na 7. siječnja, od 22 do 6 sati provoditi preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor alkoholiziranosti vozača''.

Na području Postaje prometne policije Pula-Pola tijekom 2023. godine zabilježeno je 70 prometnih nesreća koje su počinili vozači pod utjecajem alkohola. U tim nesrećama stradalo je ukupno 30 osoba, od kojih su dvije osobe smrtno stradale, pet je osoba teško, a 23 lakše ozlijeđeno. Utvrđeno je ukupno 13.860 prometnih prekršaja, od čega 731 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola.

Pozivamo vozače da radi osobne sigurnosti i sigurnosti svih sudionika u prometu ne upravljaju vozilom, ako su konzumirali alkohol. Naime, posljedice vožnje pod utjecajem alkohola često su teške prometne nesreće, a vožnja pod utjecajem alkohola jedan je od tzv. četiri ubojice u prometu.

Na opasnosti od vožnje pod utjecajem alkohola policija neprestano upozorava. Već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa,  umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Često vozači misle da su sposobni za vožnju, bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite - koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste. 

Ne zaboravite, vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu!
 

Najave