Najava prometne akcije kontrole alkoholiziranosti vozača na području cijele Istre

Slika /2018/alkotest.jpg

Policija poziva vozače da se pridržavaju prometnih propisa, posebice vezano za konzumiranje alkohola, kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i stradavanja sudionika u prometu

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, policijski službenici će diljem Istre u noći sa subote na nedjelju od 22 do 06 sati provoditi preventivno-represivnu prometnu akciju ''Kontrola alkoholiziranosti vozača''.

U 2023. godini na području Policijske uprave istarske vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 278 prometnih nesreća od čega sedam s poginulom osobom, 97 s ozlijeđenim osobama i 174 s materijalnom štetom.

Pozivamo vozače da, radi osobne sigurnosti i sigurnosti svih sudionika u prometu, ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol. Naime, posljedice vožnje pod utjecajem alkohola ( jedan od „četiri ubojice“ u prometu) su teške prometne nesreće.

Kako bi se izbjegle posljedice za život i zdravlje, sudionici u prometu dužni voditi računa o sigurnosti, razvijati solidarnost i štititi zdravlje i život drugih osoba.

Ujedno ističemo kako je upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 do 2650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Priopćenja