Najava prometne akcije kontrole brzine kretanja

Slika /2018/brzina.JPG

Budući da se većina najtežih prometnih nesreća događa upravo zbog vožnje nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, policija poziva građane da poštuju prometne propise

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu i smanjilo stradavanje, na području Policijske uprave istarske u četvrtak, 28. listopada od 10 do 14 sati, provest će se prometna akcija pojačanog nadzora brzine kretanja vozila.

U prvih devet mjeseci ove godine policijski službenici utvrdili su ukupno 27.833 prometna prekršaja, od čega je bilo najviše prekršaja prekoračenja brzine kretanja - 10.372 prekršaja. Nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja jedan je od glavnih uzročnika prometnih nesreća s najtežim posljedicama pa je tako u prvih devet mjeseci zbog nepropisne ili neprilagođene brzine poginulo šest osoba, dok su dok su 42 osobe zadobile teške, a 140 osoba lakše tjelesne ozlijede

Budući da se većina najtežih prometnih nesreća događa upravo zbog vožnje nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, pozivamo građane da poštuju prometne propise i budu odgovorni sudionici u prometu. Zapamtite:
  • Brzina određuje težinu sudara. Čak i malo povećanje brzine povećava rizik od ozljeda.
  • Pješaci imaju 90% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 30 km/h te manje od 50% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 50 i više km/h.
  • Prevelika brzina glavni je uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama. O tebi ovisi želiš li ostati živ i sačuvati živote drugih. 


Stranica