Najava prometne akcije kontrole sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela

Slika /2021/pojas.jpg

Prometna policija sutra će kontrolirati koriste li vozači i putnici sigurnosni pojas te nepropisnu uporabu mobitela za vrijeme vožnje

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će sutra od 9 do 14 sati, provesti prometnu akciju ''Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela''.

Djelatnici prometne policije tijekom devet mjeseci utvrdili su ukupno 13.450 prekršaja što je za 17,88 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Udio prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela iznosi 35,62 % udjela u ukupnom broju utvrđenih prekršaja iz oblasti Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tako je u devet mjeseci utvrđeno 1.984 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, što je 27,51% više nego u istom razdoblju prošle godine i  2.808 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, što je 21,72% više nego u istom razdoblju prošle godine.

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.  Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju. 

Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija,  najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku. 

Stranica