Najava prometne akcije na području Pule

Slika /2018/policajac i veza.jpg

Postaja prometne policije Pula-Pola će u srijedu provesti prometnu akciju usmjerenu na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne upotrebe mobitela

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost u prometu i smanjio broj prometnih nesreća, Postaja prometne policije Pula-Pola će u srijedu, 13. studenoga od 9 do 14 sati, provesti prometnu akciju usmjerenu na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne upotrebe mobitela.

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine, policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola utvrdili su 1.381 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, jednako kao i prošle godine. Što se tiče nepropisne upotrebe mobitela u prometu, ove godine utvrdili su 1.806 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, što je 2.7% manje nego 2018. godini, kada je utvrđeno 1.857 prekršaja nepropisne uporabe mobitela.

Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, bez obzira da li se voze na prednjim i stražnjim sjedalima, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Njegovim korištenjem izbjeći ćete teže posljedice stradavanja u slučaju prometne nesreće, ali i plaćanje zakonskih sankcija. Također podsjećamo da su sigurnosni pojasevi prvenstveno namijenjeni odraslim osobama te se stoga djecu treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.

Uz alkohol, brzinu i nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela jedan je od glavnih uzročnika najtežih prometnih nesreća. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila. Policijska uprava istarska upozorava građane da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

Stranica