Najava prometne akcije: nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela

Slika /2021/pojas.jpg

Policija poziva vozače i putnike u vozilima da se vežu sigurnosnim pojasom te apelira na vozače da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u ponedjeljak, 22. studenoga od 9 do 14 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela''.

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine Postaja prometne policije Pula-Pola zabilježila je 519 prometnih nesreća, što je 26% više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je zabilježeno 413 prometnih nesreća. U prometnim nesrećama stradale su 223 osobe, što je 15% više nego u istom razdoblju prošle godine, kada su stradale 194 osobe. Ove je godine na postajnom području poginulo sedam osoba, 35 osoba zadobilo je teške tjelesne ozlijede, a 181 osoba je lakše ozlijeđena.

Policijski službenici utvrdili su 14.717 prekršaja iz Zakona o sigurnosni prometa na cestama, od kojih:
 
  • 2.131 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa (27% više)
  • 3.047 prekršaja nepropisne uporabe mobilnih uređaja (20% više).

Pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom smanjuje rizik od ozljeđivanja te pridonosi smanjenju opasnosti od nastanka teških ozljeda pri prometnim nesrećama. Stoga policija apelira na vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Također se pozivaju vozači da tijekom vožnje ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku, s obzirom da njihovo korištenje tijekom upravljanja vozilom značajno umanjuje sposobnost pravovremenog reagiranja.

Stranica