Najava prometne akcije nadzora cestovno-željezničkih prijelaza

Slika /2021/vlak.jpg

Policijski službenici kontrolirat će  poštuju li vozači i drugi sudionici u prometu postavljenu prometnu signalizaciju na cestovno-željezničkim prijelazima

Foto: Ilustracija

Kako bi se smanjilo stradavanja na prijelazima preko željezničke pruge, Postaja prometne policije Pula-Pola provest će u četvrtak, 15. travnja od 6.30 do 8.30 te od 14.30 i 15.30 sati, prometnu akciju nadzora cestovno-željezničkih prijelaza.

U prva tri mjeseca ove godine na području Postaje prometne policije Pula-Pola dogodile su se 103  prometne nesreće, što je 45% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dogodile su se dvije prometne nesreće s poginulim osobama, odnosno jedna više nego u istom razdoblju prošle godine. Jedna od njih je i nesreća u kojoj je smrtno stradao muškarac koji je osobnim automobilom prelazio preko željezničke pruge.

Kako bi se povećala sigurnost sudionika u prometu, policija podsjeća na pravila prilikom prelaska preko željezničke pruge:
  • prilikom približavanja prijelazu ceste preko željezničke pruge, vozači su dužni prilagoditi kretanje vozila tako da ga mogu zaustaviti pred uređajem za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka ili pred uređajem za zatvaranje prometa na prijelazu (branici ili polubranici), kako bi, u slučaju potrebe, svoje vozilo pravovremeno zaustavili
  • pješaci su se također dužni oprezno približiti prijelazu ceste preko željezničke pruge i poštivati svjetlosno-zvučnu signalizaciju, odnosno ne prelaziti preko željezničke pruge kada su spušteni branici ili polubranici
  • svi sudionici u prometu moraju se zaustaviti ispred prijelaza ceste preko željezničke pruge ako je uređaj za zatvaranje prometa spušten ili se počeo spuštati te ukoliko se svjetlosnim ili zvučnim znacima najavljuje približavanje vlaka.
  • svi sudionici u prometu koji se približavaju prijelazu ceste preko željezničke pruge, na kojem nema uređaja za zatvaranje prometa ni uređaja za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka, moraju se obavezno zaustaviti i tek kad se uvjere da prugom ne nailazi vlak ili neko drugo vozilo koje se kreće po tračnicama mogu prijeći preko željezničke pruge.

Za vozače koji ne poštuju zakonske odredbe, propisana je novčana kazna od 3.000 do 7.000 kuna, dok novčana kazna za ostale sudionike u prometu iznosi 500 kuna.
 
 

Stranica