Najava prometne akcije ''Sigurnosni pojas – KLIK za život''

Slika /2021/klik za život copy.jpg

Prometna policija u utorak provodi preventivnu akciju te poziva građane da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom

Foto: Ilustracija

U utorak, 9. ožujka od 9 do 11 sati, Postaja prometne policije Pula-Pola provest će preventivnu prometnu akciju ''Sigurnosni pojas – KLIK za život''.

Tijekom provođenja ove preventivne aktivnosti policijski službenici kontrolirat će korištenje sigurnosnog pojasa te će vozačima i putnicima u vozilima ukazivati na važnost njegovog korištenja u cilju zaštite i smanjivanja mogućnosti zadobivanja ozljeda u slučajevima naglog zaustavljanja ili udara vozila u neku prepreku. Policijski službenici će sudionicima u prometu davati upute o sigurnom sudjelovanju u prometu i ostale informacije iz domene sigurnosti cestovnog prometa, a dijelit će im i promidžbeni materijal.

Nekorištenje sigurnosnog pojasa prepoznato je kao jedan od četiri ubojice u prometu. Motiv i svijest o značaju sigurnosnog pojasa zbog osobne sigurnosti spašava mnoge živote. Sigurnosni pojas najučinkovitije je  sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće. Često se događa da vozač koji nije pravilno vezan u vozilu glavom “probije” prednje vjetrobransko staklo i zadobije posjekotine vrata, nakon čega nerijetko slijedi smrtni ishod nesreće. Osnovna zamisao pojasa je veoma jednostavna: sprječavanje izlijetanja putnika kroz vjetrobransko staklo ili ublažavanje, odnosno izbjegavanje ozljeda od udarca u kontrolnu ploču ili upravljač u trenutku kad se vozilo naglo zaustavi ili udari u neku prepreku. Naglašavamo kako je mogućnost zadobivanja ozljeda u prometnoj nesreći deset puta veća ako se sigurnosni pojas ne koristi ili se on ne koristi na način predviđen u uputama proizvođača.

Istraživanja pokazuju kako više od polovice vozača i putnika u vozilima ne koristi sigurnosni pojas, čime krše propise ali i ugrožavaju svoju sigurnost. Na području Postaje prometne policije Pula-Pola od sedam smrtno stradalih osoba tijekom 2020. godine, četiri osobe su stradala u svojstvu vozača osobnog automobila, a od njih čak troje nije koristilo sigurnosni pojas. Na području cijele Policijske uprave istarske 2020. godine u prometnim nesrećama poginulo je 16 osoba, od kojih deset vozača osobnih automobila, a od njih čak sedam vozača osobnih automobila nije koristilo sigurnosni pojas.

Inače, ovaj se tjedan, od 8. do 14. ožujka, u cilju smanjenja teških posljedica u prometnim nesrećama i kako bi se vozače i putnike potaknulo na korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima u kojima su pojasevi ugrađeni, na području Policijske uprave istarske u skladu s akcijama ROADPOL, provodi pojačani nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva.  Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za vozače i putnike koji nisu vezani sigurnosnim pojasevima propisana je novčana kazna od 1.000 kuna.

Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Njegovim korištenjem izbjeći ćete teže posljedice stradavanja u slučaju prometne nesreće, ali i plaćanje zakonskih sankcija.
 
 


 

Stranica