Najava prometne akcije u cilju zaštite biciklista i vozača romobila

Slika /2023/romobil.JPG

Sutra se na području Rovinja provodi prometna akcija te će policijski službenici provjeravati poštuju li vozači bicikla i električnih romobila prometne propise

Foto: Ilustracija

Policijska postaja Rovinja-Rovigno nastavlja s provođenjem akcija u cilju zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu pa će tako u srijedu, 13. rujna od 9 do 14 sati, provesti prometnu akciju ''Kontrola vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava''.

Ove je godine na rovinjskom području evidentirano 15 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla. U tim nesrećama jedan biciklist je smrtno stradao, dva su teže ozlijeđena, a 12 lakše. Također su evidentirane i tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su sudjelovali romobili. U tim nesrećama jedan vozač romobila je teže ozlijeđen, a dva lakše. 

Podsjećamo vozače bicikla da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebito je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika. Ako se  dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog.

Vozači bicikla moraju upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju druge sudionike u prometu, osobito se ne smije skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Što se tiče vozača romobila, podsjećamo da električnim romobilom ne smiju upravljati osobe mlađe od 14 godina, a vozači romobila na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.

Na električnom romobilu može se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom. Mora upravljati romobilom tako da se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Vozači električnih romobila dužni su kretati biciklističkom stazom, a u slučajevima da biciklistička staza, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Kolnikom se vozači romobila mogu kretati samo ako je to dopušteno prometnim znakom, no kako trenutno na istarskim prometnicama nema postavljenih takvih znakova, vožnja kolnikom je za vozače električnih romobila kažnjiva.
 

Najave