Najava prometne akcije u cilju zaštite pješaka

Slika /2018/pješački2.jpg

Sutra će se na području Pule provesti prometna akcija u cilju zaštite pješaka

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost pješaka u prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u utorak, 25. siječnja od 9 do 14 sati provesti preventivno-represivnu akciju ''Zaštita pješaka''.

Na području Postaje prometne policije Pula-Pola tijekom 2021. godine zabilježene su 42 prometne nesreće obaranja pješaka, što je za 25 prometnih nesreća ili 147% više u odnosu na 2020. kada je zabilježeno 17 prometnih nesreća obaranja pješaka. U prometnim nesrećama tijekom 2021. godine stradalo je ukupno 36 pješaka, od kojih su dva smrtno stradala,  devet je teško, a 25 lakše ozlijeđeno dok je u 2020. godini stradalo ukupno 12 pješaka, od kojih jedan smrtno, dav su teško, a devet lakše ozlijeđeno.
           
Tijekom 2021. godine utvrđeno je 409 prekršaja ne ustupanja prednosti pješaku, što je 17% više u odnosu na usporedno razdoblje 2020. godine kada je utvrđeno 349 prekršaja. Utvrđeno je 105 prekršaja pješaka u prometu što je 1,8% manje u odnosu na  usporedno razdoblje 2020. godine kada je utvrđeno 107 prekršaja pješaka.
 
Tijekom provedbe prometne akcije provodit će se nadzor obveza vozača prema pješacima i pravilnog kretanja pješaka. Vozače pozivamo da se pješačkim prijelazima približavaju smanjenom brzinom i propuštaju pješake koji stupaju ili su već stupili na obilježeni pješački prijelaz, te posebnu pozornost posvete djeci, starim i iznemoglim osobama ili drugim osobama s invaliditetom. Pješake upozoravamo da se kreću nogostupom ili drugom prikladnom površinom, te da kolnik prelaze na za to obilježenim mjestima, nakon što su se dobro uvjerili da to mogu učiniti na siguran način, uz obvezu poštovanja odredbi svjetala na semaforu za pješake.

Stranica