Najava prometne akcije u Rovinju: Dan ljubaznosti u prometu

Slika /2018/pješački1.jpg

Budući da se pješaci ubrajaju među najugroženije sudionike u prometu, rovinjska policija provest će preventivnu akciju Dan ljubaznosti u prometu

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost pješaka u prometu, Policijska postaja Rovinj-Rovigno provest će u četvrtak, 4. lipnja od 12 do 14 sati, u ulici Braće Božić u Rovinju prometnu akciju Dan ljubaznosti u prometu. Osim policijskih službenika, u akciji će sudjelovati i predstavnici HAK-a, prometni redari Grada Rovinja i djelatnici Stanice za tehnički pregled Rovinj koji će odmah kontrolirati tehničku ispravnost vozila.

Pješaci se ubrajaju među najugroženije kategorije sudionika u prometu te je cilj ove aktivnosti upozoriti vozače na ranjivost pješaka, odnosno potaknuti vozače na poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima, a ujedno povećati prometnu kulturu pješaka. Prošle je godine na rovinjskom području utvrđeno 98 prekršaja nepropuštanja pješaka preko obilježenog pješačkog prijelaza, a četiri pješaka lakše su ozlijeđena u prometnim nesrećama.

Kako bi se potaknuo tolerantniji odnos između vozača i pješaka, Policijska uprava istarska poziva vozače da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: "Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu". S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: "Hvala" ili da se osmjehnu. Želja nam je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakodnevnice, a krajnji cilj akcije je povećati osjećaj sigurnosti u prometu na rovinjskim ulicama, pogotovo s obzirom na nadolazeću turističku sezonu.
 

Stranica