Najava prometne akcije zaštite pješaka u prometu

Slika /2018/pješački prijelaz i dijete.JPG

U cilju zaštite pješaka policija će sutra provesti prometnu akciju

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost pješaka u prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u u srijedu, 9. lipnja od 9 do 14 sati provesti preventivno-represivnu akciju ''Zaštita pješaka''.

Na području Postaje prometne policije Pula-Pola tijekom prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 187 prometnih nesreća, što je 45% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od tog broja, zabilježeno je deset prometnih nesreća obaranja pješaka, što je više nego u istom razdoblju prošle godine, kada su zabilježene tri prometne nesreće u kojima su sudjelovali pješaci. U prometnim nesrećama stradalo je deset pješaka, od kojih jedan smrtno, dva su zadobila teške tjelesne ozlijede, a sedam pješaka je lakše ozlijeđeno. Prema životnoj dobi razvidno je kako je 40% stradalih pješaka starije od 65 godina.  Utvrđeno je 157 prekršaja neustupanja prednosti pješaku, što je 45% više nego prošle godine te 60 prekršaja pješaka, što je 18% više od usporednog razdoblja prošle godine.

Tijekom provedbe prometne akcije provodit će se nadzor obveza vozača prema pješacima i pravilnog kretanja pješaka. Vozače pozivamo da se pješačkim prijelazima približavaju smanjenom brzinom i propuštaju pješake koji stupaju ili su već stupili na obilježeni pješački prijelaz te da posebnu pozornost posvete djeci, starim i iznemoglim osobama ili drugim osobama s invaliditetom. Pješake upozoravamo da se kreću nogostupom ili drugom prikladnom površinom, te da kolnik prelaze na za to obilježenim mjestima, nakon što su se dobro uvjerili da to mogu učiniti na siguran način, uz obvezu poštovanja odredbi svjetala na semaforu za pješake.

Stranica