Naleti vozila na životinje-upozorenje!

Slika PU_I/divljač  na cesti.jpg

U razdoblju od 20. do 23. veljače na dionici Istarskog ipsilona i Poreča evidentirano je pet slučaja naleta vozila na životinje. U svim naletima nije bilo ozlijeđenih osoba, već je nastala materijalna šteta na vozilima.

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 20. do 23. veljače na dionici Istarskog ipsilona i Poreča evidentirano je pet slučaja naleta vozila na životinje. U svim naletima nije bilo ozlijeđenih osoba, već je nastala materijalna šteta na vozilima.

Prvi slučaj zabilježen je  20. veljače oko 17,50 sati na čvoru Rogovići, kada je automobill Citroen, pulske registarske oznake kojim je upravljala 53-godišnjakinja udario u psa koji je istrčao na kolnik. Uginulog psa preuzeo je 53-godišnji vlasnik te se protiv njega podnosi optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Idućeg dana, 21. veljače oko 18,45 sati, na dionici istarskog ipsilona,  izvan naselja Cerovlje, automobil Kia, krapinske registarske oznake kojim je upravljala 28-godišnjakinja udario je  u divljač-srnu. O događaju je izvješten lovočuvar, dok divljač nije pronađena.

Istoga dana oko 23,55 sati prije naselja Starići na području Poreča  automobil VW, pulske registarske oznake kojim je upravljao 30-godišnjak udario je  u srnu. Uginulu divljač preuzeo je lovočuvar.

U ponedjeljak 22. veljače oko 6.45 sati izvan naselja Buje, dionice istarskog ipsilona, automobil Peugeot, pulske registarske oznake kojim je upravljao 49-godišnjak prednjim dijelom udario je u zeca. Uginulog zeca preuzeo je lovočuvar.

Posljednji slučaj zabilježen je jučer, 23. veljače oko 22,50 sati na području Poreča,  kada je automobil Renault, pulske registarske oznake kojim je upravljao 29-godišnjak prije mjesta Krunčići prednjim dijelom udario u srnu. Uginulu divljač preuzeo je lovočuvar .

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava vozače da budu maksimalno oprezni u prometu, te da prilagode  brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti.

Također,  upozoravaju se vozači da obrate pozornost na cestama izvan naselja na neočekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava vozače na pojavu divljači.

Napominjemo, da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja.



Stranica