Nastavak provođenja kampanje ''Siguran lov''

Slika PU_I/vijesti/2014/fotodane5.jpg

Lovački savez Istarske županije u suradnji sa lovnim uredom Buzet, poglavito sa LD "Ćićarija" Lanišće, 3. kolovoza je u lovištu "Lanišće", a vezano za nastavak kampanje "Siguran lov", koju provodi u suradnji sa Policijskom upravom Istarskom, organizirao 1. županijsko lovačko natjecanje u gađanju puškama s užljebljenim cijevima u metu srnjaka, na udaljenosti 110 m. 

Foto: Lovački savez Istarske županije

Lovački savez Istarske županije u suradnji sa lovnim uredom Buzet, poglavito sa LD "Ćićarija" Lanišće, 3. kolovoza je u lovištu "Lanišće", a vezano za nastavak kampanje "Siguran lov", koju provodi u suradnji sa Policijskom upravom Istarskom, organizirao 1. županijsko lovačko natjecanje u gađanju puškama s užljebljenim cijevima u metu srnjaka, na udaljenosti 110 m.

Na lovačkom gađanju sudjelovali su lovci svih sedam Lovnih ureda u Istarskoj županiji, ukupno njih 56 te četvorica lovaca iz Lovačkog saveza Kopar, koje je predvodio Fabio Šteffe predsjednik Lovačkog saveza Kopar, i sam učesnik gađanja sa postignutim odličnim rezultatom. Između 60 pojedinaca, u napetoj završnici pobijedio je Eni Jugovac iz LU Poreč drugoplasiranog Franka Fattora iz LU Buje, dok je Toni Dagostin iz LU Pazin zauzeo treće mjesto a Dragan Knapić iz LU Poreča bio je četvrti. U ekipnom poretku najuspješnija je bila ekipa Lovnog ureda iz Buja između svih sedam ekipa lovnih ureda. Drugoplasirana je bila ekipa Poreča, trećeplasirana ekipa iz Buzeta, koje su slijedili strijelci iz Pazina, Pule, Labina i Rovinja.

Završnici gađanja, podjeli nagrada te zajedničkom druženju prisustvovali su i načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar te načelnik Sektora kriminalističke policije Enes Bečić. Kako je istaknuo predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj, svrha gađanja bila je demonstracija ispravnog pojedinačnog lova, koje je ujedno i preporuka svim lovačkim društvima, udrugama da prije početka lova na krupnu divljač organiziraju prethodnu provjeru preciznosti lovačkog oružja s užlijebljenim cijevima i strjeljačku preciznost lovca. U ime Policijske uprave istarske, načelnik Cestar naglasio je da podržava ovakve manifestacije, kojima se utječe na pravilno rukovanje lovačkim oružjem i ponašanje u lovištu tijekom lova, odnosno da podržava svaku aktivnost kojom se podiže sigurnost prilikom rukovanja vatrenim oružjem osoba uključenih u lov, a time i podizanje sveukupne sigurnosti u lovištima. ''Cilj nam je da i dalje imamo dobru suradnju sa lovcima'', napomenuo je Cestar '' jer nam lovci u mnogome mogu pomoći na otkrivanju kaznenih dijela, a pogotovo na otkrivanju nasada indijske konoplje'', istaknuo je načelnik policijske uprave, obzirom je na samoj manifestaciji predstavljen i pano sa slikama indijske konoplje radi boljeg prepoznavanja eventulanih nasada.

Da podsjetimo, kako bi se povećala sigurnosti svih sudionika u lovu, Policijska uprava istarska i Lovački savez Istarske županije pokrenuli su zajedničku kampanju ''Siguran lov – četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem''.  U sklopu kampanje policijski službenici na graničnim prijelazima su turistima, koji su ulazili u Republiku Hrvatsku, dijelili letke o četiri osnovna pravila sigurnosti u lovu (M.O.N.C.): 

  • budite sigurni u svoju metu i njenu okolicu,
  • držite prst izvan otponca dok niste spremni za pucanje,
  • ophodite se prema svakom oružju kao da je napunjeno,
  • uvijek usmjerite usta cijevi u sigurnom smjeru. 

Radi se o letku koji je na hrvatskom i talijanskom jeziku izradio Odjel prevencije Policijske uprave istarske u suradnji s Lovačkim savezom Istarske županije, a kojeg su lovcima dijeliti i predsjednici lovačkih društava prilikom izdavanja dopusnica za lov te prilikom sudjelovanja na sajmovima lova. Kampanja Policijske uprave istarske polučila je jako dobre rezultate te je njenu vrijednost prepoznalo i Ravnateljstvo policije. Predviđeno je da se kampanja prilagodi i ponudi ostalim policijskim upravama kako bi se mogla provodila na području cijele Republike Hrvatske. Iako će se kampanja bazno temeljiti na uspješnim aktivnostima Policijske uprave istarske, dodatno će se uskladiti sa standardima prakse Europske unije, ali i dobre prakse nekih drugih policijskih uprava, a sve kako bi sinergija policije i lovačkog saveza doprinijela sigurnom lovstvu na području cijele Hrvatske.



Stranica