Nastavak suradnje hrvatske i turske policijske akademije: radikalizacija koja vodi do terorizma i mjere prevencije

  • Slika /2021/terorizam1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Edukacija je rezultat intenziviranja suradnje policijskih akademija Turske i Hrvatske, a cilj je upoznati policijske službenike koji rade po liniji rada suzbijanja terorizma s mjerama prevencije kaznenih djela terorizma i radikalizacije

Foto: PU istarska

U suradnji Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova i Turske nacionalne policijske akademije, u Valbandonu je danas započela obuka policijskih službenika na temu ''Procesi radikalizacije koji vode do terorizma i mjere prevencije''. Riječ je o prvoj od dvije planirane edukcije za policijske službenike iz policijskih uprava i Službe za terorizam u Ravnateljstvu policije.

''Republika Hrvatska nije bila izložena terorističkim prijetnjama niti smo na našem području imali terorističke napade od 1995. godine, kada je u Rijeci izveden teroristički napad na policijsku postaju. Bez obzira na to, kontinuirao razmjenjujemo iskustva sa zemljama i kolegama koji imaju veliko iskustvo u borbi s terorizmom kako bi se što uspješnije nosili sa svim mogućim ugrozama. Ova obuka prilika je da razmijenimo naša znanja i steknemo dodatna iskustva po pitanju prevencije i suzbijanja terorizma od turskih kolega. Jedno od ključnih pitanja bit će i vraćanju terorističkih boraca, odnosno povratnika, a naši kolege iz Turske u tom pogledu imaju vrijedno iskustvo i znanje koje nam mogu prenijeti tako da iskoristite dobro ovu priliku koja vam se pružila'', rekao je danas na svečanom otvaranju edukacije voditelj Službe terorizma u Ravnateljstvu policije Krešimir Mamić.

Cilj ove petodnevne edukacije je upoznati policijske službenike koji rade po liniji rada suzbijanja terorizma s mjerama prevencije kaznenih djela terorizma i radikalizacije. Hrvatski policijski službenici će se kroz slučajeve iz prakse, koje će im izložiti kolege iz turske Službe za protuterorizam i Trening jedinice Protuterorističke akademije (TEMAK), upoznati s načinima borbe protiv terorizma zasnovanog na ekstremnim lijevim i desnim ideologijama, kao i borbe protiv zlouporabu religije radi počinjenja terorističkih akata. Naglasak će biti na prevenciji radikalizacije mladih i, kao što je već spomenuto, stranim terorističkim borcima i povratnicima.

''Drago mi je što imamo prilike sudjelovati na ovoj edukaciji i razmijeniti svoja znanja i iskustvo u prevenciji i borbi protiv terorizma te se nadam se da je ovo samo još jedan korak prema boljoj suradnji hrvatske i turske policije'', istaknuo je voditelj turske Službe za protuterorizam Cemal Baybars Düzdemir i naglasio kako zasigurno i turska delegacija može puno toga naučiti od hrvatskih kolega.

Edukacija je rezultat intenziviranja suradnje policijskih akademija Turske i Hrvatske od 2019. godine, kada su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te ministar unutarnjih poslova Republike Turske Süleyman Soylu u Zagrebu potpisali Memorandum o suglasnosti o jačanju suradnje u području edukacije i istraživanja. Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova nositelj je spomenutog memoranduma, a riječ je o suradnji koja je svakako korisna za Hrvatsku, s obzirom na bogato iskustva turskih policijskih službenika u borbi protiv terorizma, jednog od najvećih sigurnosnih izazova današnjice.  
 

Stranica