Nastavak uspješne suradnje PU istarske i PD Hannover

Slika PU_I/vijesti/2014/hannover8 - kopija.JPG

Foto: PU istarska

Policijsku upravu istarsku danas je posjetilo izaslanstvo Polizeidirektion Hannover (PD Hannover), koje u sklopu međunarodne policijske suradnje boravi u radnom posjetu istarskoj policiji od 26. lipnja do 3. srpnja.

Tim je povodom u sjedištu policijske uprave u Puli održana konferencija za medije, na kojoj su uz načelnika PU istarske Dragutina Cestara i načelnika PD Hannover Volker Kluwea, sudjelovali i zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost mr. sc. Dražen Vitez te načelnik Uprave policije dr.sc. Krunoslav Borovec.

Uspješna suradnja između PU istarske i PD Hannover traje od listopada 20002. godine, a započela je u okviru Sporazuma o stabilnosti za jugoistočnu Europu, kao dio projekta o suradnji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sa Saveznim ministarstvom unutarnjih poslova Savezne  Republike Njemačke, u sklopu Strategije djelovanja Policija u zajednici – Razvoj komunalne prevencije u lokalnoj zajednici. ''Suradnja se provodi kroz stručno usavršavanje policijskih službenika, međusobne radne posjete te upoznavanje sa aktivnostima i projektima, razmjenom određenih iskustava i stručnih znanja, pa i financijske pomoći u realizaciji određenih aktivnosti'' istaknuo je načelnik Cestar i rekao kako su u dosadašnjoj suradnji ostvarene 22 međusobne radne posjete, u kojima je sudjelovalo više od 80 policijskih službenika s obje strane. Najzapaženiji rezultati suradnje ostvareni su na području komunalne prevencije u lokalnoj zajednici, što je rezultiralo osnivanjem vijeća za komunalnu prevenciju u osam gradova i općina na području Istarske županije. Korisna iskustva razmijenjena su i u drugim područjima rada policije, poput prevencije kriminaliteta, prometne prevencije, prevencije rizičnih ponašanja mladih, sigurnosti cestovnog prometa, raznih oblika kriminaliteta, od zlouporabe droge, trgovanja ljudima, kompjuterskog, odnosno cyber kriminala, osiguranja javnih okupljanja, odnosa s javnošću te niza drugih područja policijskog rada i djelovanja. ''Suradnju s PD Hannover ocjenjujem kao vrlo uspješnu i korisnu te koristim priliku zahvaliti se na dobroj suradnji i pomoći odgovornim osobama PD Hannover i Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke'' napomenuo je Dragutin Cestar i prepustio riječ svom njemačkom kolegi Volker Kluweu.

Osvrnuvši se na dvanaestogodišnju suradnju, načelnik PD Hannover Volker Kluwe istaknuo je kako radni susreti predstavnika dviju policijskih uprava nisu sami sebi svrha, već je svrha međunarodne suradnje poboljšanje stanja sigurnosti, kako na području Hrvatske, tako i na području Njemačke. ''Kroz naše posjete obrađujemo stručne teme, teme koje predstavljaju jezgru policijskog posla poput prevencije kriminaliteta i stanja sigurnosti cestovnog prometa. Razmjena naših iskustava nije samo teorijska razmjena, već su iz te suradnje proizišli konkretni rezultati, a o nekima o njih je riječ i danas ovdje'' kazao je načelnik Volker i zaključio kako se raduje nastavku suradnje te da ona treba služiti svima nama, i hrvatskim i njemačkim građanima.

Obzirom su postignuća suradnje između PU istarske i PD Hannover prepoznata i na nacionalnoj razini, na konferenciji za medije sudjelovali su i predstavnici Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost mr.sc. Dražen Vitez i načelnik Uprave policije dr.sc. Krunoslav Borovec. ''Suradnja između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke traje već dugi niz godina i riječ je o pravoj prijateljskoj policijskoj suradnji. Tijekom naših susreta, hrvatska policija imala je prilike naučiti dobre metode rada naših njemačkih kolega, dok je istovremeno njemačka policija imala prilike saznati kako je nastala hrvatska policija i pratiti kako se ona tijekom godina razvija'' rekao je zamjenik Vitez. Kroz suradnju s njemačkim kolegama, hrvatska policija imala je prilike naučiti kako policija može proaktivno djelovati, odnosno kako funkcioniraju vijeća za komunalnu prevenciju, kako policijski službenici mogu pomoći građanima svojim savjetima te kako su kontakt policajci svakodnevno na raspolaganju građanima. Sve te pozitivne primjere uslužnog modela, hrvatska policija uspješno je implementirala u svoj rad tako da danas imamo policiju koja je servis građana. Zamjenik Vitez osvrnuo se i na financijsku pomoć Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke pa je tako od početka suradnje, zahvaljujući donacijama od oko tri milijuna eura, Ministarstvo unutarnjih poslova  uspjelo ustrojiti zavidnu interventnu jedinicu policije, koja se može uspješno nositi sa svim zadaća i preprekama koje se pred nju postave. ''Od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju suradnja između naših dviju zemalja sve je bolja, a nadamo se da će takva i ostati, na naše zadovoljstvo i u interesu sigurnosti građana u Hrvatskoj i u Europskoj uniji'' zaključio je zamjenik glavnog ravnatelja policije.  

Zahvaljujući dobroj suradnji PU istarske i PD Hannover, u rujnu 2009. godine započeo je zajednički rad na izradi priručnika za kontakt policiju. U izradu se uključilo i Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova pa je tako prošle godine tiskan priručnik ''Policijski rad okrenut zajednici'', namijenjen rukovoditeljima i policijskim službenicima, a koji nudi praktične savjete i upute za rad policije kako bi se na što bolji način približili građanima, prepoznali njihove potrebe i uspješno brinuli o njihovoj sigurnosti.  Jedan od autora priručnika je i načelnik Uprave policije dr.sc. Krunoslav Borovec, koji je istaknuo kako je priručnik rezultat dugogodišnje suradnje s policijom Savezne Republike Njemačke, koja je jedan od najznačajnijih partnera hrvatskoj policiji. ''Ovdje nije samo riječ o deklarativnoj suradnji i teorijskoj razmjeni iskustava, već o stvarnom policijskom životu, dnevnoj policijskoj praksi, koja treba doprinijeti poboljšanju sigurnosti u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji'' naglasio je načelnik Borovec i napomenuo kako je priručnik zamišljen kao alat, uz pomoć kojeg će policija bolje razumjeti koncept policije u zajednici, prepoznati potrebe i identificirati najznačajnije probleme koji opterećuju građane te će biti učinkovitija u rješavanju tih problema. ''S razvojem demokratskih društava napušta se tradicionalan model rada policije te se prelazi na model rada policije u zajednici. Policija tako postaje javni servis građana te je usmjerena na građane kao korisnike usluga i na njihovo rješavanje problema'' istaknuo je Borovec i napomenuo kako priručnik treba pomoći rukovoditeljima i policijskim službenicima u tome da usluga koju pružaju građanima bude kvalitetna iz razloga što policija treba biti kvalitetan javni servis građanima.

Osim načelnika Uprave policije, u izradi priručnika ''Policijski rad okrenut zajednici'', sudjelovali su i policijski službenici Ravnateljstva policije Sandra Veber, Iva Balgač, Vesna Kozar, Ivana Matko i Igor Pakšić te policijski službenici Policijske uprave istarske Božo Kirin, Ivica Ezgeta i Marko Oršulić.

Osim navedenog priručnika, zahvaljujući suradnji dviju PU istarske i PD hannover, danas je u holu zgrade policijske uprave otvoren i informativni centar za prevenciju. Centar je dijelom opremljen donacijom Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Njemačke u iznosu od 4.060 eura, kojim novcem je nabavljena tehnička oprema. U opremanju je preko Hrvatskog ceha zaštitara i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula sudjelovalo nekoliko tvrtki koje se bave sustavima zaštite objekata i prodajom i proizvodnjom stolarije s visokim stupnjem tehničke zaštite.Prostorija je namijenjena savjetovanju građana o osobnoj sigurnosti i sigurnosti njihove imovine, a cilj je kroz prezentacije sustava tehničke zaštite objekata, motivirati građane na ugradnju elemenata sigurnosno-tehničke zaštite na objektu kojeg posjeduju, s konačnim ciljem smanjenja broja provala u objekte. Prostorija će biti otvorena u određeno vrijeme kada će u njoj biti dostupan  policijski službenik za prevenciju, koji će građanima pružati savjete o samozaštitinom ponašanju, kao i savjete o načelnim tehničkim mogućnostima zaštite u prostoru. Građane će se nakon savjetovanja putem obrasca upoznati kako nakon savjetovanja i eventualne ugradnje predložene sigurnosno-tehničke opreme u dom neće biti postignuta stopostotna zaštita, ali je veća mogućnost da neće postati žrtvom provale. Vjerujemo da će ovakav način savjetovanja pomoći u podizanju razine samozaštitnog ponašanja građana, ali i doprinijeti stjecanju povjerenja žrtvi kaznenih djela u sustav pružanja podrške i zaštite žrtava.

Tijekom ovog radnog posjeta, PU istarska će šesteročlano izaslanstvo PD Hannover upoznati s postignućima u radu koji su proizašli iz zajedničke suradnje. Osim toga prezentirat će im se suradnja istarske policije s Hrvatskim autoklubom, u dijelu provođenja prometne prevencije usmjerene prema osobama starije životne dobi, kao i s BINA Istrom u dijelu nadzora prometa na autocesti i u tunelu Učka. Njemačko izaslanstvo upoznati će se s Pilot projektom novog ustroja i organizacije rada u postajama 3. Kategorije, kojim se nastojala postići veća prisutnost policije na terenu i brža i efikasnija usluga građanima. Organizirat će se posjet Vijeću za komunalnu prevenciju grada Pule i prezentacija aktivnosti vijeća. Istarski policajci će njemačkim kolegama prezentirati i rad Odjela maloljetničke delinkvencije, s naglaskom na preventivne aktivnosti koje se provode s ciljem kaznenopravne zaštite djece i mladih te će ih se u nastavku upoznati s prevencijom nasilja na internetu i načina na koji se educiraju osnovnoškolci o sigurnijem korištenju interneta.

Suradnja PU istarske i PD Hannover planira se nastaviti i u narednom periodu na područjima  prevencije kriminaliteta, prometne prevencije, ali i razmjene iskustava vezano za nove pojavne oblike kaznenih djela, kao i na području edukacije menagmenta u policiji, područja odnosa s javnošću i ostalih trendova bitnih za rad i djelovanje policija obiju uprava, osobito sada kada je Republika Hrvatska punopravna članica Europske unije.   



Stranica