Nastavlja se uspješna suradnja PD Hannover i PU istarske

  • Slika /2019/hannover1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Delegacija PD Hannover nalazi se u radnoj posjeti PU istarskoj, čime se nastavlja uspješna suradnja dviju policijskih uprava

Foto. PU istarska

Danas je Policijsku upravu istarsku posjetila delegacija Polizeidirektion Hannover (PD Hannover), koja se od 11. do 18. lipnja nalazi u radnom posjetu istarskoj policiji. Delegaciji, na čelu s načelnikom Volkerom Kluweom, srdačnu dobrodošlicu zaželio je načelnik PU istarske Božo Kirin sa suradnicima.

Uspješna suradnja između PU istarske i PD Hannover traje od listopada 2002. godine, a započela je kao dio projekta o suradnji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sa Saveznim ministarstvom unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke, u sklopu Strategije djelovanja ''Policija u zajednici – Razvoj komunalne prevencije u lokalnoj zajednici''. Suradnja se ostvaruje kroz godišnje radne posjete delegacija obiju policijskih uprava, a tijekom godina razmijenjena su iskustva iz raznih područja djelovanja policije poput prevencije kriminaliteta, prometne prevencije, prevencije rizičnih ponašanja mladih, sigurnosti cestovnog prometa, osiguranja javnih okupljanja, odnosa s javnošću te u području suzbijanja i otkrivanja raznih oblika kriminaliteta.  

Najzapaženiji rezultati suradnje ostvareni su na području komunalne prevencije u lokalnoj zajednici, što je rezultiralo osnivanjem vijeća za komunalnu prevenciju u deset gradova i općina na području Istarske županije. Zahvaljujući suradnji dviju policijskih uprava, izdan je i priručnik "Policijski rad okrenut zajednici" koji se koristi kao praktičan vodič u radu policijskim službenicima na području cijele države, a uz financijsku potporu njemačke policije opremljen je i Informativni centar za prevenciju u holu PU istarske, dok je u suradnji sa Savezom White IT - savez protiv dječje pornografije nastala slikovnica ''Ne, ne idem'', koja se svake godine dijeli učenicima prvih razreda na području Istarske županije u cilju razvijanja njihovog samozaštitnog ponašanja.

Načelnici policijskih uprava izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, napomenuvši kako su zahvaljujući dobro organiziranim radnim posjetima i obrađenim temama nastale pozitivne promjene u radu PU istarske te da su primjeri dobre njemačke prakse uspješno implementirani u rad istarske policije.

U slijedećih tjedan dana, djelatnici PU istarske upoznat će njemačke kolege s problematikom kompjuterskog kriminaliteta i nabavke droge putem dark weba, a riječi će biti i o međunarodnoj prostituciji tijekom turističke sezone i povezanosti s trgovinom ljudima. Budući da je sigurnost cestovnog prometa jedan od prioriteta rada policije, govorit će se i o prometu u zonama radova na autocesti. Delegacija će saznati nešto više i o sigurnosti u zonama turističkih objekata te o projektu Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule ''Pula PET Plus'', a jedna od tema bit će prevencija nasilja nad ženama, o čemu će izlaganje održati i predstavnici njemačke delegacije.  
 

Stranica