Ne poklanjajte djeci pirotehnička sredstva!

Slika /2018/pirotehnika2.JPG

Pulska je policija 21. prosinca oko 20.30 sati u Kolodvorskoj ulici u Puli zatekla dvoje djece u uporabi pirotehničkih sredstava F2 kategorije što je Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometa oružja zabranjeno i kažnjivo.

Foto: Ilustracija  

Policijski službenici Policijske postaje Pula su 21. prosinca oko 20.30 sati u Kolodvorskoj ulici u Puli zatekli dvoje djece u uporabi pirotehničkih sredstava F2 kategorije što je Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometa oružja zabranjeno i kažnjivo.

Pirotehnička sredstva F2 I F3 kategorije su sredstva za male vatromete, odnosno velike vatromete te se tu ubrajaju petarde, rimske svjećice, fontane, bengalske baklje, bengalske svjećice, topovski pucnji, rakete, vatrometne kutije i drugi slični proizvodi. Prodaja ovih sredstava dopuštena je u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja samo u prodavaonicama oružja, streljiva ili specijaliziranim prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, i to osobama starijim od 18 godina.

Podsjećamo građane da je uporaba pirotehničkih sredstava F2 I F3 kategorije dozvoljena samo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, no da je njihova uporaba zabranjena u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba.

Policijska uprava istarska savjetuje roditelje da ne poklanjaju djeci nešto od čega bi mogli stradati te da budu uzor svom djetetu jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i roditelji koriste. Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, da ih ne rastavljaju i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze, neka odmah zatraže vašu pomoć. Napominjemo da djeci mlađoj od 14 godina nije dozvoljena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava.

Također, još jednom pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, kao i da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih nezakonito posjeduju.



Stranica