Nema lake zarade: slušao lažne brokere pa ostao bez novca

Slika /2023/euri 1.jpg

Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada

Foto: Ilustracija

Umaška policija istražuje slučaj prijevare prilikom trgovine kriptovalutama koji se dogodio krajem prošle godine.

Naime, 64-godišnjak je prijavio kako je putem društvene mreže pronašao oglas o trgovanju kriptovalutama te je ispunio obrazac iz oglasa svojim osobnim podatcima. Istog dana ga je putem mobitela kontaktirala muška osoba koja se predstavila kao osoba zadužena za tečajeve kriptovaluta te je oštećenog povezao s navodnim stručnjacima za financiranje. Po njihovim uputama, 64-godišnjak je od rujna do kraja prosinca u cilju trgovanja dionicama i ulaganja u kriptovalute na razne bankovne račune uplatio više desetaka tisuća eura.

Samo trgovanje odvijalo se na način da je jedan od ''stručnjaka'' dao upute 64-godišnjaku kako može instalirati korisnički alat putem kojeg se onda spojio na računalo oštećenog. Poslao mu je poveznicu putem koje je 64-godišnjak otvorio dva korisnička računa - jedan za investicije, a drugi za trgovanje dionicama na burzi. Tim računima upravljao je dalje ''stručnjak'', a oštećeni je mogao samo vidjeti prikaz ulaganja i dobiti. Kada su 64-godišnjaka zatražili dodatne uplate za troškove osiguranja i kamate na dobit, posumnjao je da je prevaren te je događaj prijavio policiji.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati.

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku, kao i putem stranice Web heroj.
 

Priopćenja