Noćas dva naleta na divljač, vozači pripazite

Slika /2023/divljač.jpg

Policijska uprava istarska upozorava vozače  da obrate pozornost na cestama izvan naselja na neočekivanu pojavu divljači

Foto: Ilustracija

Porečka policija je noćas oko 00.15 sati zaprimila dojavu 66-godišnjaka o naletu na divljač nedaleko mjesta Žužići. Muškarac je upravljao osobnim automobilom, pulskih registracijskih oznaka, kada mu je iznenada na kolnik istrčala nepoznata divljač koja se nakon udara u automobil udaljila.

Drugi slučaj zabilježen je pak oko 00.40 sati na Istarskom ipsilonu nedaleko naselja Kaštelir Labinci, kada je 21-godišnji državljanin Belgije upravljao osobnim automobilom, daruvarskih registracijskih oznaka. U jednom trenutku na kolnik je preko zaštitne ograde istrčao jelen, koji se nakon udara u automobil udaljio.

Kako bi se izbjegle prometne nesreće i neugodnosti zbog šteta koje nastaju naletom vozila na divljač,  Policijska uprava istarska upozorava vozače da se pridržavaju prometnih propisa glede ograničenja brzine kretanja vozila, predviđaju moguće opasnosti i prate znakove upozorenja ''divljač na cesti'',  a koji označavaju područje na kojima divljač često prelazi preko ceste.

Naime, divljač u svojoj dnevnoj i sezonskoj migraciji prelazi prometnice svih kategorija, od lokalnih cesta pa čak do autocesta, čime se povećava opasnosti od naleta vozila na divljač

Napominjemo da vozač vozila, koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ukoliko se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja.

Priopćenja