Novogodišnji vikend bez težih nesreća

Slika /2018/prometna policija motorist.jpg

Tijekom novogodišnjeg vikenda na području Istre nije bilo težih prometnih nesreća

Foto: Ilustracija
 
Tijekom proteklog vikenda, od 31. prosinca 2021. godine do 2. siječnja 2022. godine, na području Policijske uprave istarske dogodilo se 13 prometnih nesreća, od čega tri nesreće s ozlijeđenim osobama i deset nesreća s materijalnom štetom. U nesrećama su četiri osobe lakše ozlijeđene, a pet prometnih nesreća vozači su bili pod utjecajem alkohola.
 
Tijekom vikenda policijski službenici kontrolirali su ukupno 188 vozača i vozila te su iz prometa isključili deset vozača i jedno vozilo. Utvrdili su 91 prekršaj, od kojih:
  • nepropisna brzina – 43 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 7 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 5 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 8 prekršaja
  • ostali prekršaji – 28 prekršaja.
 

Sigurno sudjelovanje biciklista u prometu

U naselju Gripole u Rovinju policijski službenici su 1. siječnja oko 18.45 sati na neosvijetljenom dijelu kolnika zatekli 39-godišnjaka kako vozi bicikl bez upaljenih prednjih i stražnjih svjetala te bez reflektirajućeg prsluka. Osim što je počinio prekršaje iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, muškarac je kod sebe imao i 1.05 grama amfetamina. Radi počinjenja prometnih prekršaja i radi posjedovanja droge, odnosno počinjenja prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, izrečena mu je ukupna novčana kazna od 5.800 kuna.
 
Policijska uprava istarska, u cilju poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, savjetuje građane da budu oprezni prilikom upravljanja biciklima, da prilagode brzinu kretanja te da poštuju prometne propise.
 
Podsjećamo vozače bicikla da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebito je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika. Ako se  dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog.
 
Vozači bicikla moraju upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju druge sudionike u prometu, osobito se ne smije skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.
 
Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti, dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom. Od prvog sumraka do svanuća (noću), ali i danju u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.
 
Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.
 
Sve savjete za sigurno sudjelovanje biciklista u prometu, možete pronaći na LETKU ''Biciklisti pažnja''.

 

 

Stranica