Novoimenovani generalni konzul Italije posjetio PU istarsku

Slika PU_I/vijesti/2015/konzul.jpg

Foto: PU istarska

Novoimenovani generalni konzul Italije u Rijeci Paolo Palminteri posjetio je u ponedjeljak, 31. kolovoza, Policijsku upravu istarsku, gdje su mu je dobrodošlicu zaželjeli načelnik policijske uprave Dragutin Cestar i voditleljica Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Nataša Vitasović . Novoimenovani generalni konzul dužnost je preuzeo 24. kolovoza te mu je ovo prvi nastupni posjet Istri i Policijskoj upravi istarskoj, koju je posjetio u pratnji počasnog konzula Italije u Puli Tiziana Sošića i suradnice Ileane Jančić

Načelnik Cestar upoznao je generalnog konzula sa stanjem sigurnosti na području Policijske uprave istarske te s činjenicom da područje Istarske županije tijekom turističke sezone posjeti znatan broj talijanskih državljana, koji čine do 12 posto gostiju u Istri. Prošle godine Istru je posjetilo oko 380 tisuća talijanskih državljana, a očekuje se da će ove godine taj broj biti i veći. Unatoč velikom broju gostiju, u proteklom razdoblju nisu zabilježeni posebni slučajevi postupanja policije prema talijanskim državljanima, u odnosu na goste iz drugih zemalja. Osim toga, istaknuo je kako u Istri živi velik broj talijanskih državljana sa statusom privremenog ili stalnog boravka te da se njima, po već dobro uhodanim postupcima, omogućuje rješavanje njihovih statusa i korištenje svih zakonskih prava. Načelnik uprave naglasio je kako je dosadašnja suradnja s talijanskim konzulatom u Rijeci bila izuzetno dobra te je izrazio želju da se takva suradnja i nastavi. 

S time se složio i generalni konzul, koji istaknuo iznimno zadovoljstvo stanjem sigurnosti na području Istre, kao i činjenicom da je turistička sezona protekla uspješnije nego prethodna. Generalni konzul Palminteri zahvalio je načelniku policijske uprave na prijemu i istaknuo potrebu za nastavkom daljnje suradnje s policijom. S time su se složili i počasni konzul Sošić i načelnik Cestar, koji je istaknuo kako je uvjeren da će suradnja i dalje biti uspješna te da će policija učiniti sve što je u njenoj nadležnosti za sigurnost talijanskih turista i domicilno talijansko stanovništvo.



Stranica