Novosti u Zakonu o oružju

Slika PU_I/oruzje01.jpg

Povodom stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju (Narodne novine broj 59/2012) Policijska uprava istarska obavještava građane o slijedećem: Građani koji imaju registrirano oružje na temelju oružnog lista za držanje ili držanje i nošenje oružja, a nikada nisu obavili zdravstveni pregled za držanje i nošenje oružja, dužni su ga obaviti do 05.06.2013. godine. Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti ne smije biti starije od 3 mjeseca. Protiv građana koji ne prilože uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, podnosi se optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu, sukladno članku 55. stavku 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju. Za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 15.000,00 kuna te zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva.

Foto: Ilustracija  

 Povodom stupanja na snagu  Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju (Narodne novine broj 59/2012) Policijska uprava istarska obavještava građane o slijedećem:

Uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja

Građani koji imaju registrirano oružje na temelju oružnog lista za držanje ili držanje i nošenje oružja, a nikada nisu obavili zdravstveni pregled za držanje i nošenje oružja, dužni su ga obaviti do 05.06.2013. godine. Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti ne smije biti starije od 3 mjeseca. Protiv građana koji ne prilože uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, podnosi se optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu, sukladno članku 55. stavku 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju. Za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 15.000,00 kuna te zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva.

Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja izdaje se s rokom važenja od pet godina.

Dostava podataka o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite

Građani koji imaju registrirano oružje dužni su u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju, točnije do 05.12.2012. godine izvijestiti policijsku upravu/policijsku postaju o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite. Građani koji imaju registrirano oružje, a promijene izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, dužni su o toj promjeni u roku od 60 dana izvijestiti policijsku upravu, odnosno, postaju o nastaloj promjeni. Građanima koji ne postupe kako je opisano, dakle ne dostave nadležnoj policijskoj upravi/policijskoj postaji podatak o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, odnosno, o promjeni izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, ukinut će se oružni list, a s oružjem će se postupiti sukladno članku 44. stavku 1. Zakona o oružju.

Obavijesti o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, ili njegovoj promjeni, mogu se dostaviti osobno u policijsku upravu, odnosno policijsku postaju putem telefona (brojevi telefona navedeni su i na  www.istarska.policija.hr/), u pisanom obliku, elektronskom poštom na istarska@policija.hr ili pismom.

Prijava oružja kategorije C

Građani koji posjeduju zračno oružje čija je kinetička energija 10,5 J ili veća, ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm, te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N koje se prema odredbama Zakona o oružju smije držati bez odobrenja, dužni su takvo oružje prijaviti policijskoj upravi/policijskoj postaji u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju, odnosno, do 05.06.2013. godine.

Protiv građana koji u propisanom roku ne prijavi ovo oružje podnijet će se optužni prijedlog sukladno članku 54. stavak 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju za što je propisana novčana kazna u iznosu 5.000,00 do 15.000,00 kuna i zaštitna mjera oduzimanja oružja.

Oružni list za držanje oružja kao uspomene

Zakonom o oružju (NN br. 63/07) ukinut je oružni list za držanje oružja kao uspomene, a građani kojima je izdan oružni list za držanje oružja kao uspomene dužni su u roku od godine dana od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju, dakle do 05.06.2013. godine, oružje onesposobiti te ga zadržati ili predati oružje u korist Republike Hrvatske bez naknade.

Dragovoljna predaja oružja

Građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje kategorije A, B i C dužni su posjedovanje takvog oružja prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje ili onesposobljavanja.

Protiv građana koji predaju takvo oružje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupci ukoliko oružje predaju prije poduzimanja izvidnih radnji policije sukladno Zakonu o prekršajima i započinjanja izvida kaznenih djela te hitnih istražnih radnji sukladno Zakonu o kaznenom postupku, odnosno, početka primjene policijskih ovlasti utvrđenih Zakonom o policiji.

Građani koji žele dragovoljno predati oružje, trebaju nazvati broj 192, te će policijski službenici doći na mjesto gdje se oružje nalazi i preuzeti ga.



Stranica