Obilježava se Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima

Slika /2020/trafficking.jpg

Istarska policija će preventivnim aktivnostima obilježiti Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima  

Foto: Ilustracija

U nedjelju, 18. listopada, obilježava se Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima. Obilježavanje navedenog datuma Europska komisija proglasila je 2007. godine s ciljem jačanja svijesti o problematici trgovanja ljudima, a Hrvatska se odmah priključila njegovom obilježavanju.

Trgovanje ljudima globalni je problem i jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika organiziranog kriminala te predstavlja i jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava, kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje. Gotovo svaka zemlja na svijetu, siromašna ili bogata, zahvaćena je ovim problemom, bilo kao zemlja podrijetla, tranzita ili odredišta žrtava trgovanja ljudima. Svake godine tisuće muškaraca, žena i djece žrtve su različitih oblika zlostavljanja i iskorištavanja, a razlozi trgovanja ljudima su prisilni rad, prosjačenje, lažna usvajanja, lažni i prisilni brak, pornografija, prisilna prostitucija, seksualni turizam i zabava te trgovina ljudskim organima.

Tim povodom će djelatnici Policijske uprave istarske u suradnji s djelatnicima gradskih društava Crvenog križa  iz Pule, Buja, Labina, Poreča i Rovinja provesti niz preventivnih aktivnosti  s ciljem senzibilizacije građana na ovu problematiku.

Na području Pule, Rovinja i Poreča će se u izlozima trgovina i na mjestima za oglašavanje izložiti plakati na temu trgovanja ljudima, u organizaciji policije i gradskih društava Crvenog križa, a uz potporu vlasnika poslovnih objekata, Turističke zajednice Pule, Komunalnog servisa Rovinj i Pučkog otvorenog učilišta u Poreču.

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Buje danas će se od 10 do 12 sati  u Umagu, na Trg 1. svibnja, održati edukativni info punkt korištenjem edukativnih materijala i stiliziranih lutaka, na kojem će sudjelovati i policijski službenici Policijske postaje Umag – Umago, a na kružnom toku na ulazu u Umag bit će postavljen i jumbo plakat na temu trgovanja ljudima. Slična aktivnost održat će se sutra od 10 do 12 sati u Ulici Zelenice u Labinu, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Labin i Kluba mladih istog društva, a na info punktu će sudjelovati i policijski službenici Policijske postaje Labin.

U sklopu nacionalne preventivne akcije ''Zajedno'' predviđeno je i održavanje edukacija završnih razreda učenika gimnazija i strukovnih zanimanja s ciljem informiranja o oblicima trgovine ljudima, mogućnostima i načinima zaštite i prevencije, kao i o korisnim informacijama o službama kojima se mogu obratiti ukoliko prepoznaju ili saznaju za slučajeve u kojima je posrijedi trgovanje ljudima.

Cilj preventivne akcije ''Zajedno'' je da se zajednički, u suradnji sa svim nadležnim institucijama i organizacijama, privatnim sektorom (izložena zanimanja), lokalnom zajednicom, udrugama civilnog društva i građanima, podigne svijest o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno da se potakne društvo na odgovornu reakciju kako bi se doprinijelo smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima. Također se želi postići da svaki pojedinac iz svoje perspektive doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija, kao i proaktivnom detektiranju potencijalnih prijetnji povezanih s ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta.
 
 

Stranica