Obilježavanje Dana bez mobitela

Slika /2023/mobitel prilikom vožnje.jpg

Policija poziva vozače da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje

Foto: Ilustracija

Povodom obilježavanja Dana bez mobitela, koji se sedmi put za redom obilježava 2. travnja, policija ukazuje na potrebu podizanja svijesti o opasnostima korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom sudjelovanja u prometu. 

Na području Policijske uprave istarske 2022. godine evidentirano je 4926 prekršaja nezakonitog korištenja mobitela za vrijeme vožnje što je uz prekoračenje brzine kretanja bio tijekom prošle godine najčešći evidentirani prekršaj na cesti. U prva dva mjeseca ove godine na području PU  istarske evidentirano je 557  prekršaja nezakonitog korištenja mobitela za vrijeme vožnje, a u istom razdoblju 2022. godine  667 prekršaja nezakonite uporabe mobitela.

Naime, osim brzine, alkohola i nevezivanja sigurnosnog pojasa, distrakcija se javlja kao četvrti ubojica u prometu. Njezin najčešći oblik je upravo korištenje mobitela tijekom upravljanja motornim vozilima, za vrijeme vožnje bicikla ili pješačenja. Mobitel je jedan od najopasnijih distraktora, uređaj koji odvlači pažnju sa svih sposobnosti i osobina koje su potrebne za uspješnu vožnju. Korištenje mobitela pri vožnji povezano je s lošom kontrolom nad vozilom, lošim održavanjem brzine, narušenim uočavanjem prometnih znakova i signala, lošom procjenom udaljenosti, te povećanim vremenom reakcije kočenja, čime sigurno upravljanje vozilom postaje ozbiljno narušeno i rizično. Vozačima koji koriste mobitel pažnja je usmjerena ispred vozila, što rezultira smanjenjem vidnog polja, a produžava se reakcija na neočekivane događaje, čime se vjerojatnost prometne nesreće povećava za četiri do devet puta.

Policija poziva vozače da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ako ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku. Također, ističemo da vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva ne smije upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba budući da navedeno umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. Vozačima predlažemo preuzimanje sigurnosne aplikacije kojom mobitel zaprima pozive dok je vozač u vožnji te šalje poruke pozivatelju bez ometanja vozača.

Stranica