Obilježen Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

Slika PU_I/trgovanje ljudima.jpg

 Foto: PU istarska

Policijska uprava istarska je danas u suradnji sa Centrom za građanske inicijative -Poreč i Gradskim društvom - Crveni križ Pula, na Narodnom trgu u Puli obilježila Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima.

Naime, Europska komisija je 18. listopad proglasila Europskim danom za suzbijanje trgovanja ljudima, te se od 2007 godine do danas obilježava diljem Europe i svijeta s primarnim ciljem podizanja svijesti javnosti o tom fenomenu što predstavlja važan korak u prevenciji protiv trgovanja ljudima.

Građane su policijski službenici PU istarske na info pultu upoznali s problematikom  trgovanja ljudima, institucijama, organizacijama i udrugama koje pružaju pomoć prilikom čega će se kroz neposredni dijalog i dijeljenje promotivnih materijala informiralo građane o smjernicama samozaštite i zaštite osoba.

Svrha provođenja ove aktivnosti jest senzibiliziranje javnog mnijenja kroz ukazivanje o problematici trgovanja ljudima, njezinim posljedicama i njene prisutnosti u okruženju u kojemu živimo. Prema podacima o incidenciji ove problematike Hrvatska je primarno označena kao tranzitna zemlja, ali u posljednje vrijeme i kao zemlja porijekla i odredišta žrtava trgovanja ljudima. Postoji i tzv. siva zona kriminaliteta, za koje statistika ne pokriva sve slučajeve, jer oni nisu prijavljeni niti otkriveni.Stoga je preventivna akcija ovakvog karaktera potrebna baš u trenucima kada se prepoznaje i tek počinje širiti navedena društvena devijacija. Naime, zakasniti u reakciji je slično kao i zakasniti u gašenju požara – kad se požar rasplamsa isti se teško suzbija, stvara štetu i žrtve koje su se mogle izbjeći.   

Muškarci su najčešće žrtve zbog prisilnog rada, žene zbog prostitucije, a djeca zbog prosjačenja i prodaje obiteljima bez djece. I muškarci i žene i djeca mogu biti žrtve i zbog trgovanja ljudskim organima. Prema procjenama UN-a, u svijetu se svake godine trguje s dva do četiri milijuna ljudi. Oko 200 tisuća ljudi je nezakonito dovedeno u Europu svake godine, od čega je većina namijenjena seksualnom izrabljivanju (Nacionalni plan za suzbijanje trgovine ljudima, 2002.). Osamdeset posto žrtava trgovine ljudima preko međunarodnih granica su žene, a sedamdeset posto tih žena i djevojaka prodano je za seksualno izrabljivanje. Procjenjuje se da godišnji prihod od trgovine ljudima iznosi između sedam i trinaest milijardi dolara.



Stranica