Obilježen Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

  • Slika /2019/zajedno1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prošlog je tjedna na području Policijske uprave istarske, brojnim aktivnostima policije i Crvenog križa, prigodno obilježen Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima (18. listopada)

Foto: PU istarska

Trgovanje ljudima globalni je problem i jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika organiziranog kriminala te predstavlja i jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje. Gotovo svaka zemlja na svijetu, siromašna ili bogata, zahvaćena je ovim problemom, bilo kao zemlja podrijetla, tranzita ili odredišta žrtava trgovanja ljudima. Svake godine tisuće muškaraca, žena i djece žrtve su različitih oblika zlostavljanja i iskorištavanja, a razlozi trgovanja ljudima su prisilni rad, prosjačenje, lažna usvajanja, lažni i prisilni brak, pornografija, prisilna prostitucija, seksualni turizam i zabava te trgovina ljudskim organima.

Kako bi upozorili na ovaj problem i podigli svijest javnosti, djelatnici Policijske uprave istarske u suradnji sa djelatnicima gradskih društava Crvenog križa Pule, Buja, Labina, Pazina i Poreča proveli su niz info punktova u gradovima diljem Istre, kojom prilikom su anketirali građane s ciljem dobivanja mišljenja o problemu trgovanja ljudima i dijelili informativni materijal. Osim navedenog, proveli su i niz edukacija u sklopu nacionalne preventivne akcije ''Zajedno'' u završnim razredima strukovnih zanimanja i gimnazijama, kako bi ih informirali o oblicima trgovine ljudima, mogućnostima i načinima zaštite i prevencije, kao i o korisnim informacijama o službama kojima se mogu obratiti ukoliko prepoznaju ili saznaju za slučajeve u kojima je posrijedi trgovanje ljudima.

Cilj preventivne akcije ''Zajedno'' je da se zajednički, u suradnji sa svim nadležnim institucijama i organizacijama, privatnim sektorom (izložena zanimanja), lokalnom zajednicom, udrugama civilnog društva i građanima, podigne svijest o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno da se potakne društvo na odgovornu reakciju kako bi se doprinijelo smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima. Također se želi postići da svaki pojedinac iz svoje perspektive doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija, kao i proaktivnom detektiranju potencijalnih prijetnji povezanih sa ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta.
 

Stranica