Obilježen Europski dan zaštite podataka

  • Slika /2024/predavanje web heroj1.jpg
  • Slika

Nadamo se da ćemo zajedničkim naporima našim građanima u ''zlatnim godinama'' poboljšati kvalitetu života i dobrim savjetima o samozaštitnom ponašanju pomoći da se osjećaju sigurnije

Foto: PU istarska

Kao što je i najavljeno, jučer je u prostorijama Čitaonice kluba umirovljenika Pula održano  edukativno predavanje za umirovljenike, u sklopu preventivnog projekta policije ''Policija poručuje: zaštitimo naše noniće''.  

Policijska službenica poslova prevencije Dolores Žufić-Radolović građanima je savjetovala da budu oprezni prilikom komunikacije s nepoznatim osobama putem telefona, društvenih mreža i na kućnom pragu te da ne puštaju u dom nepoznate  osobe i da ne nasjedaju na njihovu ljubaznost.

Također ih je upozorila da se prije poduzimanja bilo kakvih aktivnosti na njihovu štetu, u smislu preuzimanja obaveza ili potpisivanja dokumenata, savjetuju s osobom od povjerenja, a osobito važno da ne dijele svoje osobne podatke putem društvenih mreža ili telefonom te da budu oprezni kome šalju svoje osobne podatke, kako u stvarnom tako i u virtualnom svijetu.

Navedenim predavanjem podsjetili smo građane na Europski dan zaštite osobnih podataka (28. siječnja), kojom prilikom je policijska službenica istaknula pravo na zaštitu osobnih podataka i privatnosti kao temeljno ljudsko pravo.

Osim projekta ''Zaštitimo naše noniće'', policijska službenica je okupljene građane upoznala i s preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova ''Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta'' te preventivne kampanje koja se poduzima u okviru projekta pod nazivom ''Web heroj'', u cilju osvještavanja građana o opasnostima internetskih prijevara i savjetima za zaštitu, s obzirom da građani sve više svoje aktivnosti obavljaju ''online.

Budući da velika većina umirovljenika razmišlja o sigurnosti prilikom korištenja interneta te smatra da edukacija pridonosi sigurnosti, idući mjesecu u istom prostoru čitaonice Kluba umirovljenika Pula održat će se predavanje o zaštiti od internetskih prijevara. 

Policijski službenici za prevenciju u daljnjem razdoblju u suradnji sa Gradskom knjižicom i čitaonicom Pula održavat će predavanja jednom mjesečno, ponedjeljkom i prema tematici  koja bude od interesa za naše umirovljenike. Osim zaštite od internetskih prijevara, održat će se predavanja kako se zaštititi od krađa i teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove, o pravima žrtava, nasilju u obitelji, sigurnosti u prometu osoba treće životne dobi.  

Nadamo se da ćemo zajedničkim naporima našim građanima u ''zlatnim godinama'' poboljšati kvalitetu života i dobrim savjetima o samozaštitnom ponašanju pomoći da se osjećaju sigurnije u vlastitom domu i zajednici u kojoj žive.

Stranica