Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika PU_I/vijesti/2015/mimohod.jpg

Foto: PU istarska

U Puli je danas, u organizaciji Sigurne kuće Istre i uz sudjelovanje djelatnika PU istarske, sada već tradicionalnim mimohodom i puštanjem u zrak tamnih balona, obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Hrvatski Sabor je 2004. godine, na prijedlog Vlade RH, današnji dan proglasio Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tragični događaj od 22. rujna 1999. godine, kada je Mate Oraškić na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njenu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ozlijedio djelatnicu suda Stanku Cvetković.

Mimohod, kojem je podršku dao i gradonačelnik Pule Boris Miletić,   krenuo je s Foruma, Ulicom Sergijevaca, preko Portarate i Flanatičkom ulicom do Narodnog trga u Puli (tržnica). Tijekom trajanja mimohoda, kojem su se pridružili učenici, studenti i brojni građani, na simboličan način puhački orkestar je bubnjevima upozoravao na  problem  nasilja nad ženama.

Na kraju mimohoda, na Narodnom trgu, Branka Žužić, glasnogovornica Sigurne kuće Istre pozvala je građane da ne šute o nasilju jer šutnjom pridonose nasilju te su u zrak simbolično pušteni crni baloni, koji predstavljaju žene koje su ubijene kao žrtve obiteljskog nasilja. Naime, u periodu od 2001. godine do kraja kolovoza 2015. godine na području  Hrvatske ubijene su 242 žene, kao posljedica nasilja u obitelji.

S ciljem prevencije svih oblika nasilja i podizanja svijesti građana za prijavljivanje nasilja u obitelji i izgradnju kulture nenasilja među mladima, Odjel prevencije PU istarske od 2010. godine provodi kampanju Živim život bez nasilja. Tijekom godina projekt je proveden na području Pule, Umaga, Labina i Pazina.

U sklopu aktivnosti povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Grad Poreč-Parenzo i Centar za građanske inicijative Poreč su jučer u Maloj vijećnici Grada, organizirali skup, kojem je cilj bio okupiti i povezati stručnjake, odnosno osobe koje se u svom svakodnevnom radu susreću s nasiljem nad ženama, a sve radi boljeg prijenosa informacija i razgovora o idejama za unapređivanje zaštite i podrške žrtava nasilja.  Na skupu su stoga sudjelovali predstavnici Prekršajnog suda u Poreču-Parenzo, Policijske uprave istarske i Policijske postaje Poreč-Parenzo, Istarski domovi zdravlja-Ispostava Poreč, Centar za socijalnu skrb Poreč, Sigurna kuća Istra, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Poreč te Fond Zdravi grad Poreč.  

Međusobnom razmjenom iskustava te prijenosom kvalitetnih informacija, sudionice i sudionici ovog skupa iznijeli su sve raspoložive informacije o pojavnosti nasilja, s posebnim naglaskom na teškoće koje se pojavljuju u svakodnevnom radu te sa konkretnim idejama i mogućim rješenjima takvih situacija. Daljnja suradnja svih uključenih označena je kao vrlo značajna u daljnjoj borbi protiv nasilja nad ženama, odnosno nasilja koje se događa unutar obitelji, a koja bi zapravo trebala biti „sigurna luka“ i utočište, a ne izvor straha.  Zaključeno je da samo zajedničkim i nesebičnim naporima te javnim ukazivanjem na ovaj problem, možemo postići pomake i pozitivne promjene u društvu.   



Stranica