Obilježen Svjetski dan borbe protiv alkoholizma

Slika PU_I/vijesti/2016/tribina.JPG

Foto: PU istarska 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma (1. travnja), danas je u Srednjoj školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli, održana javna tribina za učenike 2. i 3. razreda, u cilju podizanja svijesti mladih o štetnosti alkohola. Moderator tribine bila je voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović, a izlagači Helena Mitrović i Velimir Todorović iz Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, policijska službenica za mladež Gordana Ostović i djelatnici Postaje prometne policije Pula-Pola Dubravko Šlibar i Darijo Nikl.

Prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, alkoholizam je teška bolest ovisnosti koja zahtijeva dugotrajno liječenje i oporavak. Alkoholizmu prethodi tzv. ''predalkoholičarsko stanje'' – prekomjerno pijenje alkoholnih pića kroz duži vremenski period, koje postupno dovodi do stvaranja ovisnosti o alkoholu. Kod nas i u svijetu poseban problem je alkoholizam i uživanje alkohola kod mladih. Istraživanja pokazuju da se kod mladih najčešće ne radi o alkoholizmu, nego o rasprostranjenom pijenju alkohola, koje tek u kasnijim godinama prerasta u alkoholizam. Budući se radi o ozbiljnom problemu, treba mu prilaziti sustavno, stalnim upozoravanjem na opasnosti i zalaganjem za zdrav život i pravilan odnos prema radu i okolini. 

Helena Mitrovići Velimir Todorović iz Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja u svom izlaganju osvrnuli su se na brojne štetne posljedice po zdravlje te obiteljski i društveni život pojedinca. Rezultati istraživanje koje je provela Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, u suradnji s Institutom za društvene istraživanja, krajem 2012. godine na srednjoškolcima u Istarskoj županiji pokazuju da je 85% mladića probalo pivo ili vino prije 15. godine, dok njih 73% proba neko žestoko piće prije 15. godine. Oko 83% djevojaka probalo je pivo ili vino prije 15. godine, a njih 69% proba žestoko piće prije 15. godine. Oko 10% mladića i 5% djevojaka navelo je da često ili vrlo često upada u nevolje zbog alkohola. Oko 9% mladića i 2% djevojaka navodi da je vozilo motor ili auto pod utjecajem alkohola. Svi ti podaci upućuju na to da je važno usmjeriti preventivne programe na  problem pijenja alkohola kod mladih te su stoga Mitrović i Todorović mladima održali predavanje o tome kako alkohol utječe na mozak. 

O tome koji je cilj poduzimanja pojačanih preventivno-represivnih mjera prema maloljetnicima, učenicima je govorila Gordana Ostović, policijska službenica za mladež Sektora kriminalističke policije. Konzumacija alkohola sama po sebi nije zabranjena pa time ni kažnjiva. Ono što se kažnjava je opijanje na javnom mjestu (čl. 20 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira), dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima osobama mlađim od 18 godina (čl.15 Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti), davanje alkohola pijanoj osobi ili maloljetniku ispod 16 godina (čl.19. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira) i prodaja alkohola maloljetnim osobama (čl. 11. Zakona o trgovini). Kao i zlouporaba opojnih droga, prekomjerno pijenje alkohola kod mlade osobe izaziva promjene u ponašanju, koje nazivamo poremećajima u ponašanju i često su manifestacije tih poremećaja kažnjive. Osoba pod utjecajem alkohola često čini ono što u trijeznom stanju ne bi činila pa tako postaje počinitelj ili žrtva kaznenog ili prekršajnog djela. Zbog toga, provedbu ovih zakona kontrolira i nadzire policija, koja u svojim svakodnevnim aktivnostima te najmanje jednom mjesečno, u suradnji s inspekcijskim službama, obavlja kontrolu primjene zakona na mjestima gdje se prodaje alkohol i mjestima na kolima se okupljaju mladi. 

Budući da alkohol kod vozača bitno utječe na psihofizičke sposobnosti, ponašanje, motoričke smetnje, pažnju i druge vozačke sposobnosti, djelatnici Postaje prometne policije Pula-Pula Dubravko Šlibar i Darijo Nikl upozorio je buduće vozače na opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola.  Od ukupno 878 prometnih nesreća, koje su se dogodile prošle godine na području Pule i okolice, 94 nesreće su prouzrokovali mladi vozači starosti do 24 godine (udio 10.7%). U prometnim nesrećama koje su prouzrokovali mladi vozači, stradalo je 66 osoba, od kojih je pet osoba smrtno stradalo, 11 osoba je teško ozlijeđeno, a 50 osoba lakše. Mladih vozača je stradalo 17, i to jedan smrtno, tri mlada vozača su teško ozlijeđena, a 13 mladih vozača je zadobilo lake tjelesne ozljede. Najčešće greške mladih vozača, zbog kojih se događaju prometne nesreće, su vožnja nepropisnom ili neprilagođenom brzinom i neštovanje prednosti prolaska. Što se tiče alkohola, 15 mladih vozača je prouzrokovalo prometne nesreće pod utjecajem alkohola, što je 16 % ili svaka šesta prometna nesreća. Budući da već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, budući vozači upozoreni su da ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola. Savjetovano im je da  unaprijed odrede tko će upravljati vozilom i da ta osoba onda ne konzumira alkohol, zamole nekog trijeznog da ih odveze ili pozovu nekoga da dođe po njih, koriste javni prijevoz ili usluge taxi prijevoza, pješače ili ostanu prespavati do prestanka djelovanja alkohola.

Tijekom održane tribine učenike je posebno zanimalo kako se kontrolira prodaja alkoholnih pića maloljetnicima jer po njihovom mišljenju trebalo bi biti više kontrola, kako alkohol utječe na organizam, posebice kod mladih ljudi, koje su kazne za vožnju u alkoholiziranom stanju, ali i osobna iskustva izlagača (koliko godina je imao najmlađi slučaj osobe pod utjecajem alkohola, koliko je najviše promila imala osoba s kojom su se susreli u radu). Na kraju tribine Velimir Todorović je iznio paradoks prema kojem je jedan od razloga zašto mladi ljudi piju alkohol upravo taj da žele biti odrasliji i uklopiti se u svijet odraslih, no što ranije počinju piti, teže će psihofizički normalno sazrjeti i biti normalne odrasle osobe.

Osim tribine, danas je u Školi za turizam, ugostiteljstvo i alkohol održano edukativno predavanje za sve učenike završnih razreda o zabrani prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnicima. Riječ je o još jednoj zajedničkoj preventivnoj akciji koju Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule provodi u suradnji s Policijskom postajom Pula. ''Želja nam je da budete naš partner u borbi protiv alkoholizma. Iz tog razloga današnje predavanje ima za cilj upoznati vas, buduće trgovce i ugostitelje, sa zakonskim propisima  i odgovornostima koje vaše buduće radno mjesto nosi'', konstatirala je zamjenica gradonačelnika i predsjednica Vijeća Elena Puh Belci. Načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac - Maksić kazala je kako policiji posao nije samo represija, već i prevencija. ''Mi smo tu da vam pomognemo i da vam prenesemo neke korisne informacije o navedenoj temi'', pojasnila je Božac Maksić. Za edukaciju učenika, posebice budućih ugostitelja, komercijalista, hotelijersko turističkih tehničara i trgovaca bila je zadužena službenica za prevenciju Policijske postaje Pula Tatjana Žderić. Žderić je prezentirala važeće zakonske regulative kojima se kontrolira prodaja alkohola i duhanskih proizvoda te je navela sankcije koje slijede u slučaju ne poštivanja zakona, a zavisno o kojoj je djelatnosti riječ.

Osim na području Pule, Svjetski dan borbe protiv alkoholizma obilježava se i na području Buja, Umaga i Poreča. Bujska policija danas je organizirala prigodne info punktove ispred srednje škole Vladimira Gortana i Srednje gospodarske škole, na kojima su mladi uz pomoć tzv. pijanih naočala dobili dojam kakva je njihova percepcija pod utjecajem alkohola, dok će se slijedećeg tjedna, u sklopu mjesečnog sajma, organizirati info punkt, s ciljem senzibiliziranja šire populacije na problem alkoholizma. U Umagu su policijski službenici gostovali u radio emisiji na temu mladih vozača i alkohola, dok je porečka policija, u suradnji sa Zdravim gradom Poreč i Udrugom liječenih alkoholičara, danas održala prigodan info punkt na gradskoj tržnici u Poreču, a u prostorijama Udruge liječenih alkoholičara održat će predavanje o alkoholu i nasilju u obitelji.

  

Policijska uprava istarska poziva građane da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma te da doprinesu razvoju svijesti i borbi protiv ove vrste ovisnosti.



Stranica