Obilježena 24. obljetnica pogibije četvorice pirotehničara

Slika PU_I/vijesti/2015/pirotehničari.JPG

Foto: PU istarska

Danas su kod središnjeg križa na gradskom groblju u Puli položeni vijenci i zapaljene svijeće za četvoricu pirotehničara, koji su prije 24 godine poginuli prilikom razminiravanja Zračne luke Pula.

U nedjelju, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiravanja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginula su četvorica pirotehničara: bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić te pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić.

Naime, zbog potrebe preuzimanja vojnog aerodrome i mogućnosti miniranja piste na vojnom aerodromu, Krizni štab tadašnje općine Pula je uputio ekipu za preuzimanje objekata, u čijem sastavu su bila četiri pirotehničara, od kojih su dvojica bili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a dvojica pripadnici Zbora narodne garde (ZNG). Oni su uspjeli nagovoriti predstavnike bivše JNA da ne dižu u zrak pistu, nakon čega su  zajedno s njima skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima, koji su bili postavljeni na eksplozivna punjenja. Dana 10. studenog oko 13.30 sati pirotehničari su ponovno obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem, kojom prilikom je došlo do aktiviranja eksploziva u bušotini te su sva četvorica pirotehničara poginula.

Svojom nesebičnom žrtvom, Marijan Vinković, Dušan Bulešić, Vicalj Marjanović i Stevo Grbić,  otklonili su opasnost i spasili  živote mnogih, a danas su im polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju, uz njihove obitelji, počast odali i predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, predstavnici Policijske uprave istarske, predstavnici Ureda državne uprave, Istarske županije i Grada Pule te udruge iz Domovinskog rata. Oni su, nakon minute šutnje i molitve za poginule, ispred spomen obilježja položili vijence i zapalili svijeće za poginule policajce i branitelje, nakon čega se prisutnima prigodnim govorom obratio načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, dok je molitvu predvodio policijski kapelan vlč. Ilija Jakovljević.



Stranica