Obilježena 30. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije BAK Istra

  • Slika /2021/bak 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Jučer je u Valbandonu obilježena 30. godišnjica osnutka specijalne jedinice policije BAK Istra

Foto: PU istarska/Pulska svakodnevnica

''Hrvatska policija bila je, a i ostala jamac sigurnosti. Hrvatski policajci prvi su krenuli u obranu Domovine, preuzeli su prvi napad i prve udare te se upravo iz hrvatske policije razvila moderna hrvatska vojska. Danas je prigoda kada trebamo zastati i prisjetiti se svih stradalih u Domovinskom ratu. Od vidljivih i od nevidljivih rana“, rekao je jučer potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved prilikom obilježavanja 30. godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije Policijske uprave istarske BAK Istra.

Obilježavanje obljetnice započelo je svetom misom, koju je ispred crkve bl. Miroslava Bulešića u Valbadnonu predvodio policijski kapelan Pavo Mokri, nakon čega je kod spomen obilježja BAK-ova, pod vodstvom zapovjednika Interventne jedinice policije Pula Dragana Brunjaka održano svečano postrojavanje pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra, koji su od samog početka sudjelovali u Domovinskom ratu.

Specijalna jedinica policije BAK Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav BAK-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Skendera Hasimija, napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske.

''Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje Specijalna jedinica policije BAK Istra nije obavljala svoje borbene zadaće'', rekao je predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra Mladen Blašković, istaknuvši kako su BAK-ovi mirno, bez pompe, odlazili na teške i pogubne borbene aktivnosti i tamo časno, profesionalno i vojnički izvršavali svoje zadaće. ''Nismo se junačili riječima, već djelima. Bili smo dobri ratnici, a danas smo dobri ljudi u svojim poslovnim i privatnim životima'', istaknuo je Blašković.

Specijalnu jedinicu policije BAK Istra vodio je prvo zapovjednik Hasimi, a od 1993. godine bila je pod vodstvom zapovjednika Slavka Jereba. Po završetku ratnih zbivanja, BAK-ovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra bilo je ranjeno.

Načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin istaknuo je kako je policijska uprava ponosna na svoje specijalce i zahvalna im je za žrtvu koju su podnijeli u Domovinskom ratu. ''Ta žrtva ne smije biti zaboravljena, a pogotovo žrtva onih koji su svoje živote položili na Oltar domovine. U njihovoj žrtvi to ishodište trebaju pronalaziti budući naraštaji policijskih službenika Policijske uprave istarske te crpiti iz nje one vrednote koje su itekako potrebne za obavljanje policijskih poslova, a to su hrabrost, odlučnost i požrtvovnost'', rekao je Kirin.

Osim potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, istarskim specijalcima na njihovom doprinosu u obrani suvereniteta i stvaranju Republike Hrvatske zahvalio je i istarski župan Boris Miletić, a na žrtvu pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra podsjetio je i njen zapovjednik Slavko Jereb.

Svečanoj proslavi 30. godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije BAK Istra nazočili su i posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova general Mladen Markač, savjetnici ministra unutarnjih poslova Josip Ćelić i Josip Mihaljević, saborski zastupnik Anton Kliman, gradonačelnik Pule Filip Zoričić, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga te brojni predstavnici vojske, zdravstva i civilnih institucija. Svojim glazbenim nastupom uveličao ju je magistar glazbene umjetnosti Zoran Tomaić, a nakon zajedničke fotografije ispred spomen obilježja, pripadnici specijalne jedinice i njihovi gosti nastavili su zajedničko druženje u MUP-ovom odmaralištu uz poštivanje epidemioloških mjera.

Stranica