Obilježena 30. godišnjica pogibije četvorice pirotehničara

  • Slika /2021/pirotehničari1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prije 30 godina, prilikom preuzimanja pulskog aerodroma od JNA, svoje živote izgubila su četvorica pirotehničara: dvojica pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova i dvojica pripadnika Zbora narodne garde  

Foto: Pulska svakodnevnica

Danas su kod spomen obilježja u vojarni Hrvatski branitelji Istre položeni vijenci i zapaljene svijeće za četvoricu pirotehničara, koji su prije 30 godina poginuli prilikom razminiranja Zračne luke Pula.

U nedjelju, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiranja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginula su četvorica pirotehničara: pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić te pripadnici zrakoplovne skupine bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić.

Naime, zbog potrebe preuzimanja vojnog aerodrome i mogućnosti miniranja piste na vojnom aerodromu, Krizni štab tadašnje općine Pula uputio je ekipu za preuzimanje objekata, u čijem sastavu su bila četvorica pirotehničara, od kojih su dvojica bili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a dvojica pripadnici Zbora narodne garde. Cilj je bio da se situacija riješi na miran način, bez razaranja i bez stradavanja te su pirotehničari uspjeli nagovoriti predstavnike JNA da ne dižu u zrak pistu, nakon čega su  zajedno s njima skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima koji su bili postavljeni na eksplozivna punjenja. No, 10. studenog oko 13.30 sati pirotehničari su ponovno obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem te je tada došlo do aktiviranja eksploziva u bušotini radi dopunskih diverzantskih upaljača koje je JNA postavila, pri čemu su sva četvorica pirotehničara izgubila život.

''Naši junaci – Vicalj, Stevo, Marijan i Dušan dali su za boljitak hrvatske države ono najvrijednije što su imali. Dali su svoje živote i danas im odajemo počast i zahvaljujemo im za njihovu žrtvu. Obilježavanje sjećanja na naše junake prigoda je da poručimo svima, a pogotovo mladim generacijama, da žrtva koju su dali naši branitelji nije bila uzaludna. Budimo ponosni na naše heroje i potrudimo se svi zajedno nastaviti stvarati još bolju Hrvatsku'', rekao je načelnik Sektora policije Mladen Blašković.

Svojom nesebičnom žrtvom, Marijan Vinković, Dušan Bulešić, Vicalj Marjanović i Stevo Grbić,  otklonili su opasnost i spasili  živote mnogih, a danas su im polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju, uz njihove obitelji, počast odali predstavnici Hrvatske vojske, Obalne straže i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, predstavnici Policijske uprave istarske, istarski župan Boris Miletić, zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul, predstavnici Zračne luke Pula, predstavnici Službe civilne zaštite Pazin Ravnateljstva civilne zaštite te udruge iz Domovinskog rata.

Prisutni su minutom šutnje odali počast stradalim pirotehničarima te su se kroz riječi župnika Vladimira Brizića prisjetili žrtve svih onih koji su svoje živote nesebično položili na Oltar domovine i omogućili da danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.  
 
 

Stranica