Obilježena obljetnica pogibije pirotehničara

Slika PU_I/vijesti/2014/pirotehničari.JPG

Foto: PU istarska

Kod središnjeg križa na gradskom groblju u Puli,  danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće za četvoricu pirotehničara, koji su prije 23 godine poginuli prilikom razminiravanja Zračne luke Pula.

U nedjelju, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiravanja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginula su četvorica pirotehničara: bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić te pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić.

Naime, zbog potrebe preuzimanja vojnog aerodrome i mogućnosti miniranja piste na vojnom aerodromu, Krizni štab tadašnje općine Pula, u preuzimanje objekata uputio je ekipu, u čijem sastavu su bila četiri pirotehničara, od kojih su dvojica bili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a dvojica pripadnici Zbora narodne garde (ZNG). Oni su uspjeli nagovoriti predstavnike bivše JNA da ne dižu u zrak pistu, nakon čega su  zajedno s njima skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima, koji su bili postavljeni na eksplozivna punjenja. Dana 10. studenog oko 13.30 sati pirotehničari su ponovno obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem, kojom prilikom je došlo do aktiviranja eksploziva u bušotini te su sva četvorica pirotehničara poginula.

Svojom nesebičnom žrtvom, Marijan Vinković, Dušan Bulešić, Vicalj Marjanović i Stevo Grbić,  otklonili su opasnost i spasili  živote mnogih, a danas su im polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju, uz njihove obitelji, počast odali i predstavnici Policijske uprave istarske, predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, predstavnici Ureda državne uprave Istarske županije i Grada Pule te udruge iz Domovinskog rata. Nakon minute šutnje, prisutnima se prigodnim govorom obratio načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, koji je istaknuo kako iz ove velike tragedije trebamo pamtiti nesebičan čin domoljublja Marijana, Dušana, Vicalja i Steve, čin koji zauvijek ostaje u sjećanju njihovih obitelji, ali i svih nas. Obilježavanje obljetnice završilo je molitvom, koju je za četvoricu hrabrih, hrvatskih branitelja, predvodio policijski kapelan vlč. Ilija Jakovljević.



Stranica