Odjavite vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole

Slika /2018/arena i policija2.jpg

U cilju smanjenja broja vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole, ali i u cilju izbjegavanja prekršajnih sankcija pozivamo vlasnike vozila na odjavu tih vozila

Foto: Ilustarcija

Prema evidencijama valjanosti prometnih dozvola na području Postaje prometne policije Pula-Pola (grad Pula i okolne općine) za 646 vozila isteklo je važenje prometne dozvole za više od 15 dana, a koja vlasnici nisu u zakonskom roku odjavili u nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji.

Shodno tome, vlasnike vozila podsjećamo i pozivamo na pridržavanje odredbe čl. 250. Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojom je propisano kako je vlasnik vozila dužan u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole kao i prodaje vozila:
  • odjaviti vozilo
  • donijeti prometnu dozvolu radi poništenja
  • vratiti registracijske pločice nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji
Iznimno, vlasnik vozila nije dužan vratiti registracijske pločice ako ih na propisan način ustupi kupcu vozila. Nadalje, vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli, a u roku od 30 dana odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registracijske pločice ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

Za nepridržavanje ovih odredbi propisane su novčane kazne i to za fizičke osobe, odnosno vlasnike vozila 90 eura, za pravne ili fizičke osobe obrtnike od 660 do 1.990 eura, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave od 190 do 660 eura.

Zbog problema kod kupoprodaje motornih vozila vlasnike motornih vozila podsjećamo na odredbu Pravilnika o registraciji i označavanju vozila (čl. 40.) temeljem koje je prodavatelj vozila dužan nadležnom tijelu kod kojeg se vozilo vodi u evidenciji u roku od 15 dana od prodaje vozilo:
  • odjaviti
  • vratiti registracijske pločice te priložiti prometnu dozvolu i knjižicu vozila radi evidentiranja odjave vozila.
Navedeno može učiniti i kupac vozila uz predočenje dokaza o vlasništvu u tijelu prema mjestu prebivališta ili sjedišta kupca. Također, registracijske pločice nisu dužni vratiti kupac ili prodavatelj vozila ako su registracijske pločice kupoprodajnim ugovorom ili pisanom izjavom danom u nadležnom tijelu, ustupljene kupcu i ako se pri promijeni vlasništva ne mijenja registracijsko područje.

Napominjemo kako se sklapanjem Ugovora o kupoprodaji motornog vozila prodavatelj i dalje u službenim evidencijama MUP-a RH vodi kao vlasnik vozila sve dok se vozilo ne odjavi u službenim evidencijama nadležne policijske uprave ili postaje. Ujedno, protekom roka od jedne godine od isteka registracije, postupak odjave vozila provodi se po službenoj dužnosti.

Stoga, u cilju smanjenja broja vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole, ali i u cilju izbjegavanja prekršajnih sankcija koje njihovim vozilom počine vozači - kupci motornih vozila, pozivamo vlasnike vozila na odjavu tih vozila. Podsjećamo kako vozilo, osim vlasnika, može odjaviti i njegov opunomoćenik.

Priopćenja