Održan kolegij načelnika Policijske uprave istarske

Slika PU_I/kolegij načelnika.JPG

Jučer je u Policijskoj upravi istarskoj održan kolegij načelnika policijske uprave, na kojem je analizirano stanje sigurnosti na području uprave u prva tri mjeseca ove godine.

Foto: PU istarska

Jučer je u Policijskoj upravi istarskoj održan kolegij načelnika policijske uprave, na kojem je analizirano stanje sigurnosti na području uprave u prva tri mjeseca ove godine.

Načelnici policijskih postaja iznijeli su stanje sigurnosti na području policijskih postaja, pri čemu je istaknuto kako je kriminalitet u smanjenju za 25,4%, dok je ukupna otkrivačka djelatnost 49,8% kaznenih djela. Smanjenje broja kaznenih dijela pogotovo je zabilježeno kod imovinskih delikata, prvenstveno u domeni teških krađa, krađa i prijevara.

Stanje sigurnosti u cestovnom prometu u usporedbi s prošlom godinom obilježeno je smanjenjem broja prometnih nesreća za 1,2%, pri čemu je posebno istaknuto smanjenje broja poginulih osoba u prometnim nesrećama za 67% (2012. god. – 3 poginule osobe, 2011. god. – 9 poginulih osoba).

U domeni prekršaja protiv javnog reda i mira evidentirano je povećanje prekršaja za 39,2%, pri čemu su najčešći prekršaji iz čl.13 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (tuča, svađa ili vika).

Istaknuto je da će se u narednom razdoblju nastojat, kvalitetnijom organizacijom i usmjeravanjem službi uniformirane i kriminalističke policije, zadržati postojeće stanje i kretanje kriminaliteta, a u cilju zadržavanja povoljnog stanja u cestovnom prometu, policijski službenici nastavit će s provođenjem ciljanih preventivnih i represivnih aktivnosti.

Budući je Istra turistička regija, u kojoj je prošle godine ostvareno čak 32% od ukupnog broja noćenja u Republici Hrvatskoj, a obzirom je turistima bitna i sigurnost njihovog odredišta, potrebno je poduzet sve kako bi se i ove godine osnažio položaj Istre kao sigurne turističke regije. U tom cilju održat će se koordinativni sastanci sa svim relevantnim subjektima, na kojima će se dogovoriti suradnja za vrijeme trajanja turističke sezone te će se poduzet i druge pripremne aktivnosti kako bi se osigurao visok standard sigurnosti za sve građane i turiste koji će ovog ljeta boraviti u Istarskoj županiji. U narednom razdoblju prioritetno postupanje policije stoga će se usmjeriti na slijedeće događaje:

  • smanjenje i prevencija svih oblika protupravnog ponašanja (kaznena djela, prekršaji i prijestupi),
  • protočnost prometa na cestama i na graničnim prijelazima,
  • prijave nestanka stranih državljana,
  • uznemiravanje ili maltretiranje turista po bilo kojoj osnovi,
  • narušavanja javnog reda i mira, naročito u događajima gdje su oštećeni stranci,
  • svi oblici sive ekonomije u suradnji s nadležnim službama.

Posebne zadaće imat će pomorska policija, koja će i ove godine svojim preventivnim i represivnim aktivnostima djelovati na stvaranje povoljnog stanja sigurnosti na moru te će kroz projekt ''Sigurnost na moru'' provoditi akcije u cilju zaštite kupača i ronioca, prevencije glisiranja uz obalu, zaštite prirode i okoliša te zaštite arheoloških nalazišta.

Zaključno, načelnik policijske uprave istaknuo je kako je obveza svih policijskih službenika, na čelu s rukovoditeljima, održavanje povoljnog stanja sigurnosti na području njihovih policijskih postaja. Posebno je naglasio da je u policiji čovjek najveća vrijednost te da osobito rukovoditelji moraju brinuti i razvijati kvalitetan odnos sa svim djelatnicima, kako bi svi zajedno mogli ostvariti zacrtane zadaće.



Stranica