Održan radni sastanak u cilju poboljšanja stanja sigurnosti u prometu

Slika /2018/koordinacijski sastanak.JPG

U prostorijama PU istarske na inicijativu Službe za sigurnost cestovnog prometa i Odjela prevencije PU istarske održan je koordinativni sastanak predstavnika savjeta, odbora, povjerenstava, komisija za sigurnost cestovnog prometu Istarske županije te  gradova i općina s područja Istarske županije, HAK-a, predstavnika PU istarske i pomoćnika za poslove prometne policije policijskih postaja, pod nazivom „Stop prometnim nesrećama – odgovornost zajednice“.

Foto: PU istraska

​Danas je u prostorijama PU istarske na inicijativu Službe za sigurnost cestovnog prometa i Odjela prevencije PU istarske održan koordinativni sastanak predstavnika savjeta, odbora, povjerenstava, komisija za sigurnost cestovnog prometu Istarske županije te  gradova i općina s područja Istarske županije, HAK-a, predstavnika PU istarske i pomoćnika za poslove prometne policije policijskih postaja, pod nazivom „Stop prometnim nesrećama – odgovornost zajednice“.

Sastanak je održan s ciljem analiziranja stanja sigurnosti na području Istarske županije, kao i implementiranja Paketa preventivnih materijala sačinjenih od strane Službe za sigurnost cestovnog prometa i Službe prevencije Ravnateljstva policije u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i drugim institucijama na teren.
Generalna skupština Ujedinjenih naroda, 02. ožujka 2010.godine proglasila je „Desetljeće akcije za sigurnost cestovnog prometa“. Upravo ova Rezolucija promiče svoj glavni cilj da se smanji broj žrtava na cestama. To zahtijeva 50% smanjenja predviđenog broja žrtava na cestama do 2020.godine. Ako se taj cilj dostigne, to bi spriječilo 5 milijuna pogibija, 50 milijuna ozlijeđenih i uštedjelo bi se 30 bilijuna dolara društvu.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Lukić nazočnima je iznio analizu pokazatelja karakterističnih za sigurnost cestovnog prometa i uočene trendove u 11 mjeseci 2018.godine za područje PU istarske, nakon čega su predstavnici PP za svoje područje iznijeli uočene trendove i probleme.
Predstavnici županije, gradova i općina za sigurnost cestovnog prometa su se kroz kratko izlaganje osvrnuli na mjere i aktivnosti koje oni poduzimaju, te dogovorili zajedničke buduće aktivnosti.

Policijski službenik Službe za sigurnost cestovnog prometa Marko Oršulić je nazočne upoznao s uočenim problemima i stanjem na terenu kada su u pitanju pješaci kao sudionici u prometu, te iznio konkretne prijedloge i sugestije za rješavanje problema.

Sudionici su zajednički pogledali preventivni video spot „Ceste mogu imati tužnu priču“, te dobre i loše primjere ponašanja u zonama osnovnih škola, nakon čega je Odjel prevencije svima uručio Paket preventivnih materijala te iste uputio da ih što više koriste kod provedbe preventivnih programa, projekata i aktivnosti te ih implementiraju na svom području, kako bi se i kroz provedbu preventivnih aktivnosti utjecalo na stanje prometne sigurnosti.

​Na kraju koordinacijskog sastanka nazočni su zaključili da će u budućem radu još više surađivati i koordinirati zajedničke aktivnosti i zadržati praksu ovakvih zajedničkih sastanaka.


Stranica